2021. 03. 17. - 14:00
Apátsági sörkultúra alakul Pannonhalmán
Hazai konyhában létrehozott receptekkel virágzó apátsági sörkultúrát hozna létre a Pannonhalmi Bencés Főapátság.
Több száz éve is zajlott már sörfőzés a 996-ban alapított Pannonhalmi Főapátságban, ám az akkoriban készült sörök részletes receptjei nem maradtak fenn. Most trappista útmutatásokkal, de magyar konyhában fejlesztett receptek alapján hozna létre virágzó apátsági sörkultúrát a főapátság hazánkban.
Előző évben nyílt meg a sörfőzde, melyben mára teljes kínálat található meg a belga monostori hagyományok alapján készült sörökből – írta meg a turizmusonline.hu.
Többféle karakteres ízben kínálja söreit az apátsági sörfőzde
A pannonhalmi sörfőzés újraélesztése pár évvel ezelőtt merült fel, ezért több belga apátsági sörfőzdével felvették a kapcsolatot – mesélte Tihanyi Fülöp sörfőző mester, aki korábban pannonhalmi bencés diák volt. A magyar delegáció több trappista monostort látogatott végig, s részletesen tanulmányozták, hogyan készítették a sört vallóniai szerzetesek az évszázadok során.
Így az ott beszerzett instrukciók nyomán, magyar körülmények között kezdte el főzni az alapkészletet a sörfőző, belga monostori hagyományok szerint. A trappista sörsort a magyar ízlésnek megfelelően gondolták újra, ezek a blonde, a dubbel, a tripel és a quadrupel, melyeket kimondottan e célból fejlesztett magyar élesztővel készítenek – tudatta a turizmusonline.hu.
A termékek Közép-Európában egyediek, s modernebb formában mutatják be a monostori sörfőzés évszázados kuriózumait.
A négyféle sör más-más karakter: van köztük könnyed, „ivósör” jellegű, ízekben gazdag, világos sör, borostyán ale típus, de magas alkoholtartalmú, összetett, sötét felsőerjesztésű változat is – írta meg a turizmusonline.hu.
Fotó: apatsagitermekek.hu
L.A.