2023. 11. 02. - 09:00

Robotbőr a legújabb mesterséges intelligencia-áttörés

Robotbőr a legújabb mesterséges intelligencia-áttörés

Valódi áttörést jelentő robotbőrt fejlesztenek az UBC és a Honda kutatói -  az intelligens, puha érzékelő javíthatja a protéziseket, sőt az ember-robot interakciót is.

Áttörést hozó „robotbőrön” dolgoznak a mérnökök. A British Columbia Egyetem (UBC) és a Honda kutatói által kifejlesztett, intelligens, nyújtható és rendkívül érzékeny, puha érzékelő a robotika és protetika-alkalmazások széles lehetőségei számára nyit utat.
 
Egy műkar vagy robotvégtag felületén alkalmazva az érzékelő bőre érintésérzékenységet és kézügyességet biztosít - lehetővé téve ezzel a gépek számára nehézkes feladatok megoldását, például egy darab puha gyümölcs felszedését.
 
Az érzékelő puha tapintású, akár az emberi bőr - ez segít biztonságosabbá és élethűbbé tenni az emberi interakciókat.
 
„Érzékelőnk többféle erőt képes érzékelni, így a protézis- vagy robotkar megfelelő kézügyességgel és pontosan reagálhat a tapintási ingerekre. Képes például törékeny tárgyakat, így egy tojást vagy egy pohár vizet megfogni, anélkül, hogy összetörné vagy leejtené azokat" mondta a tanulmány szerzője, dr. Mirza Saquib Sarwar. Ő készítette el az érzékelőt az UBC alkalmazott tudományi karán, elektromos és számítástechnikai mérnöki doktori munkája részeként.
 
Robotbőr a legújabb mesterséges intelligencia-áttörés
Robotbőr a legújabb mesterséges intelligencia-áttörés
 
Az érzékelőt elsősorban szilikongumi alkotja - ugyanabból az anyagból készült, amellyel számos speciális bőr-hatást érnek el a filmekben. A csapat egyedi dizájnja lehetővé teszi, hogy az emberi bőrhöz hasonlóan hajlítható maradjon és ráncosodjon.
 
„Érzékelőnk gyenge elektromos mezőket alkalmaz a tárgyak érzékelésére, akár távolról is - ugyanúgy, mint az érintőképernyők. Az utóbbiakkal ellentétben azonban ez az érzékelő rugalmas és képes érzékelni a felületén és annak mentén fellépő erőket. Az egyedülálló kombináció kulcsfontosságú a technológia elfogadásához az emberekkel érintkező robotok esetében” – magyarázta dr. John Madden, a tanulmány vezető szerzője, az elektromos és számítástechnikai mérnök professzora, az UBC Advanced Materials and Process Engineering Laboratory (AMPEL) vezetője.
 
Az UBC csapata a Frontier Robotics-szal, a Honda kutatóintézetével közösen fejlesztette ki a technológiát.
 
A Honda az 1980-as évek óta újít a humanoid robotikában - a jól ismert ASIMO robot az ő fejlesztésük, emellett a járást segítő eszközök és a feltörekvő Honda Avatar Robot is a kezük munkáját dícséri.
 
„Dr. Madden laboratóriuma jelentős szakértelemmel rendelkezik a rugalmas érzékelők terén. Örömmel működünk együtt a csapattal a robotoknál alkalmazható tapintható érzékelők fejlesztésében" - mondta Ishizaki Ryusuke, a tanulmány egyik vezető szerzője, a Frontier Robotics főmérnöke.
 
A kutatók szerint az új érzékelőt nem nehéz legyártani - könnyen méretezhető nagy felületek lefedésére és nagy mennyiségek gyártására.
 
A szenzorok és az intelligencia több képességűvé és élethűbbé teszik a gépeket, egyre inkább lehetővé téve az emberek számára, hogy mellettük dolgozzanak és játsszanak velük – ennél sokkal többet is el lehet azonban a jövőben érni – jegyezte meg dr. Madden. Olvasd el: 
 
 
„Az emberi bőrön százszor több érzékelőpont található - jó példa az ujjbegy – mint a mi technológiánkban, így könnyebben megold egy varrást vagy akár gyufa meggyújtását. Ahogy az érzékelők egyre inkább bőrszerűbbé válnak és képesek érzékelni a hőmérsékletet, sőt a sérüléseket is, szükség van arra, hogy a robotok okosabbak legyenek - tudják, mely érzékelőkre kell figyelniük és hogyan reagáljanak. A szenzorok és a mesterséges intelligencia fejlesztésének kéz a kézben kell haladnia” – mondta el a szakember.
 
Olvasd el ezt is: 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.