2023. 02. 28. - 09:00

Milyen az első randevú? – Mesterséges intelligencia segít kideríteni

Milyen az első randevú? – Mesterséges intelligencia segít kideríteni

Megmondhatja a mesterséges intelligencia, vajon jól sikerült-e az első randi. Az MI betekintést nyújt a beszélgetésekbe, pusztán a fiziológia használatával.

Vajon meg tudja mondani egy alkalmazás, milyen valójában az első randevú? A Cincinnati Egyetem mérnökei szerint ez a fajta technológia talán már nincs is olyan messze.
 
Betanítottak ugyanis egy számítógépet arra, hogy pusztán fiziológiai válaszaik alapján meghatározza, milyen típusú beszélgetést folytat két ember.
 
A gépet a légzést, a pulzusszámot és az izzadást mérő hordható technológiából származó adatok felhasználásával képezték ki arra, hogy ezt azonosítsa.
 
A kutatók egy jelenséget vizsgáltak, melynek során az emberek pulzusszáma, légzése és más autonóm idegrendszeri reakciói szinkronizálódnak az egymással beszélgetés vagy együttműködés során. Ez a fiziológiai szinkronnak nevezett hatás erősebb, ha két ember mélyen belemerül egy beszélgetésbe, vagy szorosan együttműködik egy feladaton. Olvasd el: Japán mesterséges intelligencia segítségével segítené a randizást
 
Milyen lenne a randevú? – Mesterséges intelligencia segít kideríteni
Milyen lenne a randevú? – Mesterséges intelligencia segít kideríteni
 
„A fiziológiai szinkron akkor is jelentkezik, ha az emberek például csak Zoom-on keresztül beszélnek” - mondta a tanulmány társszerzője, Vesna Novak, az egyetem Műszaki és Alkalmazott Tudományok Főiskolájának elektromérnöki docense.
 
A résztvevőkkel végzett kísérletek alkalmával a számítógép négy különböző beszélgetés-forgatókönyvet tudott megkülönböztetni, akár 75 százalékos pontossággal.
 
A tanulmány – amely az IEEE Transactions on Affective Computing című folyóiratban jelent meg - az egyik első a maga nemében, mely arra tanítja a mesterséges intelligenciát, miként ismerje fel a beszélgetés egyes aspektusait a résztvevők fiziológiája alapján.
 
A számítógép őszinte visszajelzést adhat a randevúnkról – vagy akár önmagunkról is – mondta Iman Chatterjee egyetemi doktorandusz, a tanulmány vezető szerzője.
 
„A számítógép meg tudja mondani, untatjuk-e a másik embert – jegyezte meg. - Rendszerünk módosított változata mérheti, hogy egy személy milyen mértékben érdeklődik a beszélgetés iránt, mennyire kompatibilis egymással a két ember, s mennyire elkötelezett a másik személy a beszélgetésben”.
 
Chatterjee szerint a fiziológiai szinkron valószínűleg egy evolúciós alkalmazkodás. Az emberek úgy fejlődtek, hogy megosszák egymással gondolataikat és együttműködjenek, ami még a tudatalatti szinten is megnyilvánul – mondta.
 
„Ez természetesen nem véletlen – mondta Chatterjee. - Csak akkor vesszük észre a fiziológiai szinkront, amikor mérjük, de valószínűleg jobb koordinációt hoz létre.” Olvasd el: Sikeres lesz a párkapcsolat? A mesterséges intelligencia megmondja
 
Tanulmányok már korábban kimutatták, hogy a fiziológiai szinkron segítségével megjósolható, mennyire jól működik majd együtt két ember egy feladat végrehajtásában. A szinkron mértéke azzal is összefügg, hogy a páciens mennyi empátiát érzékel a terapeuta iránt, vagy azzal, hogy a tanulók mennyire elkötelezettek tanáraikkal szemben.
 
„A rendszert valószínűleg használhatnánk annak meghatározására, hogy egy szervezetben mely emberek működnek jobban együtt egy csoporton belül és kik azok, akik természetükből adódóan ellenségesek" – jegyezte meg Chatterjee.
 
Az affektív számítástechnika ezen aspektusa hatalmas lehetőségeket rejt magában a valós idejű visszacsatolás biztosítására, oktatók, terapeuták vagy akár autisták számára is - mondta Novak.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.