2022. 12. 29. - 09:00

Mesterséges intelligencia - Veszélyben a Google keresőrendszere a ChatGPT miatt?

Mesterséges intelligencia - Veszélyben a Google keresőrendszere a ChatGPT miatt?

Vörös riasztást adott ki a Google vezetése, mivel decemberben napvilágot látott a ChatGPT mesterséges intelligencia, s reális fenyegetésnek érzik a keresőrendszerükre nézve – számoltak be amerikai lapok.

Valós veszély lenne a népszerű keresőrendszer számára az új mesterséges intelligencia? A ChatGPT megjelenése sokakat lenyűgözött, s nem sokkal később amerikai lapértesülések szerint a Google „vörös riasztást” adott ki a vállalatnál: rákapcsolnak az MI-termékek fejlesztésére.
 
Vajon valóban lehetséges, hogy az új technológia miatt hátrányba kerüljenek?
 
A ChatGPT-t az OpenAI vállalat hozta létre, s a nagyon gyors sikert aratott mesterséges intelligencia-chatbotot a Google valós fenyegetésnek érzi – adta hírül a The New York Times.
 
A ChatGPT szövegeket generál, meglehetősen ügyesen. A Google jelenleg azt vizsgálja, vajon kiválthatja-e egy efféle mesterséges intelligencia a keresőmotorjukat. 
 
Valós veszély lenne a népszerű keresőrendszer számára az új mesterséges intelligencia?
Valós veszély lenne a népszerű keresőrendszer számára az új mesterséges intelligencia?
 
De mik a tények? A ChatGPT pár nappal azután, hogy december elején megjelent, milliós felhasználói számot ért el, s a leginkább azzal aratott sikert, hogy jól utánozza az emberi párbeszédet. Randioldalakon például kiválóan használható. Olvasd el: Félelmetes ismerkedős szövegekkel áll elő a mesterséges intelligencia
 
Pedig alaposabb utánanézés után kiderül, a ChatGPT sem tökéletes – a Business Insider és a Bloomberg beszámolt arról, hogy a közléseit a mesterséges intelligencia nem tudja ellenőrizni a tényeket illetően, ahogyan arra sem képes, hogy a félretájékoztatást és a kontrollált információt megkülönböztesse egymástól.
 
Nem mentes a rasszista, szexista, olykor sértő válaszoktól, ami régi probléma a mesterséges intelligencia kapcsán.
 
Éppen a hibázási arány miatt nem tette közkinccsé eddig saját chatbotját a Google, a LaMDA AI-t. Nem tekintik ugyanis elég megbízhatónak és napi használatra alkalmasnak. Olvasd el: Egy 8 éves gyerek szintjét van a Google mesterséges intelligenciája?
 
A jelek szerint azonban most gőzerővel dolgoznak új mesterséges intelligencia-termékeken – lehet, hogy a közeljövőben kiküszöbölhetőek lesznek az eddigi hibák?
 
Az amerikai lapok kiemelték: a Google szóvivője egyelőre nem reagált az értesüléseikre.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.