2023. 04. 07. - 09:30

Mesterséges intelligencia - Segítik a mentális jóllétet a robotok a munkahelyen, amíg jól mutatnak

Mesterséges intelligencia - Segítik a mentális jóllétet a robotok a munkahelyen, amíg jól mutatnak

Kiderült, hogy a robotok hasznosak lehetnek mentális jóllét javításában a munkahelyeken - hatékonyságuk megítélése azonban nagymértékben függ attól, hogyan néznek ki.

A robotok segíthetnek a munkahelyi mentális jóllét javításában – mindaddig, amíg jól néznek ki – derült ki egy friss tanulmányból.
 
A kutatást a Cambridge-i Egyetem szakemberei végezték el egy technológiai tanácsadó cégnél, két különböző robot-jólléti coach segítségével - 26 alkalmazott vett részt 4 héten át hetente a robotok által vezetett jólléti foglalkozásokon.
 
Bár a robotoknak azonos hangjuk, arckifejezésük és forgatókönyvük volt, fizikai megjelenésük befolyásolta azt a résztvevők velük való interakcióját. Olvasd el: Elárulja a gyermek mentális hogylétét a robot
 
A robotok segíthetnek a munkahelyi mentális jóllét javításában - Fotó: mistyrobotics.com
A robotok segíthetnek a munkahelyi mentális jóllét javításában - Fotó: mistyrobotics.com
 
Azok az alanyok, akik egy játékszerű robottal végezték jólléti gyakorlataikat, azt mondták: jobban átérezték „edzőjükkel” a kapcsolatot, mint azok, akik humanoidszerű robottal dolgoztak.
 
A kutatók szerint a robotok megítélését befolyásolja a populáris kultúra, ahol ezek képességeinek csak a képzelet szab határt. Ha azonban a való világban szembesül az ember egy robottal, az gyakran nem váltja be az elvárásokat.
 
Valószínű, hogy mivel a játékszerű robot egyszerűbbnek tűnik, a résztvevők alacsonyabb elvárásokat támaszthattak vele szemben és könnyebben létesítettek vele kapcsolatot. A humanoid robottal dolgozó emberek azonban úgy találták, hogy várakozásaik nem felelnek meg a valóságnak, mivel a robot nem volt képes interaktív beszélgetésekre. 
 
Az elvárások és a valóság közötti különbségek ellenére a kutatók úgy vélik, tanulmányuk azt mutatja, hogy a munkahelyi mentális jóllét elősegítésének hasznos eszközei lehetnek a robotok. Olvasd el: Kiderült, a robotok javítanak az idősek magányán és mentális egészségén
 
Az eredményekről a szakemberek a Nemzetközi Ember-Robot Interakció Konferencián számoltak be Stockholmban március közepén.
 
Napjainkban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) javasolja a munkáltatóknak, hogy tegyenek lépéseket a munkahelyi mentális jóllét előmozdítása és védelme érdekében. A jólléti gyakorlatok végrehajtását azonban gyakran korlátozza az erőforrások és a személyzet hiánya.
 
A robotok már korábban ígéretesnek mutatkoztak ezen hiányosság megszüntetésére, a velük és a jólléttel kapcsolatos legtöbb tanulmányt azonban eddig laboratóriumi körülmények között végezték.
 
A fenti tanulmánnyal a kutatók most a való világba vitték ki a robotokat a laborból, hogy lássák, miként működnek ebben a helyzetben valójában.
 
 
Fotó: luxai.com - mistyrobotics.com
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.