2018. 01. 29. - 11:10

Mesterséges intelligencia segít feljavítani a fotókat

Mesterséges intelligencia segít feljavítani a fotókat

A Twitter arra törekszik, hogy a felhasználók fényképei minél jobbak lehessenek, ezért a mesterséges intelligencia segítségét vette igénybe azok automatikus vágásához.

A Twitter bejelentette: a képek automatikus vágásának köszönhetően sokkal jobb képek lehetnek fenn a közösségi portálon – ezt pedig egy új neurális hálózattal valósítják meg, amelyet a feladat ellátására tanítanak meg.

A Twitteren 2011 óta osztanak meg az emberek számos fotót, ám a felvételek csupán előnézetként történő feldolgozása okozott némi kihívást a fejlesztőknek.

Egy korábbi stratégia, melyet használtak, az arcfelismerés volt és az olyan vágás, mely a képen legszembetűnőbb arc körül készült el.

A mesterséges intelligencia segít a Twitteren jól levágni a képeket - jobb oldalt a javított fotók

A mesterséges intelligencia segít a Twitteren jól levágni a képeket - jobb oldalt a javított fotók

A probléma azonban az, hogy számos megosztott fényképen nincs arc – s ezeket a felvételeket így könnyen teljesen érthetetlen módon vágják le, csúnya előnézeti kép lesz belőlük.

A rendszer javítása céljából a Twitter most a mesterséges intelligencia segítségét veszi igénybe, megtanítva azt új trükkökre. Ahelyett, hogy az arcot nézné, az MI inkább a kép kiemelkedő részét veszi figyelembe, azt, amire az emberek legnagyobb eséllyel felfigyelnek, tekintenek egy fénykép nézegetésekor.

„Az akadémikusok tanulmányozták és mérték a feltűnő vonást, szemkövetők használatával: ez ugyanis rögzíti a pixeleket, amelyeken az emberek szeme többet időzött. Általánosságban legtöbbször az arcnak, a szövegnek, az állatoknak tulajdonítunk nagyobb figyelmet, illetve a magas kontrasztú tárgyaknak és régióknak a képen” – adta hírül a Twitter.

Ezeket az adatok használják arra, hogy a neurális hálózat és egyéb algoritmusok megjósolhassák, mire tekintenek az emberek a fotón. Ezeket a „jóslásokat” alkalmaznák ezután arra, hogy a mesterséges intelligencia által működtetett rendszer a legérdekesebb részlet körül vágja le a képet.

A neurális hálózat általában túl lassú ahhoz, hogy időben és értékelhetően vágja a fotókat a Twitteren, de a közösségi oldal már kifejlesztett olyan optimalizálásokat, melyek 10-szeresére gyorsítják a munkát. Az eredmény az, hogy a mesterséges intelligencia minden fényképen olyan gyorsan végzi el a vágást, ahogy azt feltöltik.

Az új és javított vágási módszer már működik a Twitteren – a weben, a Twitter iOS és Android telefon alkalmazásain.

B.A.

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.