2023. 07. 13. - 09:00

Mesterséges intelligencia - Robotokkal szedné a szemetet a svéd Helsingborg

Mesterséges intelligencia - Robotokkal szedné a szemetet a svéd Helsingborg

Egy svéd város támogatást kapott a robotikus szemétszedés tesztelésére – Helsingborg célja, hogy 2027-re már ily módon gyűjtsék be a hulladékot.

Nem kisebb célt tűzött ki maga elé a svéd Helsingborg, mint hogy 2027-re a világ egyik legjobb városává váljon, ahol élni és dolgozni is jó.
 
A közelmúltban támogatást kapott a Vinnova Svéd Innovációs Ügynökségtől, hogy autonóm robotokat teszteljen a szemétszállítás terén.
 
Mint az mindenki számára ismerős, hagyományosan a szemétszállítás során hangos kamionok zárják el az utcákat, megzavarva a kora reggeleket és a közlekedést.
 
Helsingborg a Robot Minds AB-vel és a Nordvästra Skånes Renhållnings AB (NSR) regionális hulladékgazdálkodási vállalattal együtműködve olyan projektet valósít meg, melyben kiszolgáló robotok gyűjtik össze a szemetet. Olvasd el: Újrahasznosító robot birkózik meg a hulladékkal
 
Mesterséges intelligencia - Robotokkal szedné a szemetet a svéd Helsingborg
Mesterséges intelligencia - Robotokkal szedné a szemetet a svéd Helsingborg
 
A 2023 júniusában született döntés alapján a projekt 2,8 millió svéd korona támogatást kapott a Drive Sweden stratégiai innovációs programon keresztül.
 
A pénzt egy kapcsolódó szoftverrel rendelkező robot fejlesztésére, valamint tesztelésre fordítják a város Oceanhamnen kerületében. A projekt a tervek szerint 2 évig tart és nyár végén kezdődik.
 
A helsingborgi kísérlet globális szinten egyedülálló. Miközben léteznek kapcsolódó projektek - például robotok szedik össze a szemetet az utcáról vagy a strandról, mobil robotszemetes kukákat és mesterséges intelligenciával hajtott szemétválogató robotokat alkalmaznak újrahasznosító létesítményekben - , még nincsenek kifejezetten szemétgyűjtésre összpontosító projektek. Olvasd el: Mesterséges intelligencia - Hulladékcápa az új szemétgyűjtő robot
 
A koncepció alapján a hulladékot robotok gyűjtenék össze a kereskedelmi és lakóépületek szemeteiből és szállítják majd egy gyűjtőhelyre. Innen a hagyományos szemeteskocsik egy újrahasznosító létesítménybe viszik.
 
A robotizált gyűjtőrendszer számos előnnyel jár. Megszünteti a zajos kukásautók okozta gondokat, amelyek akadályozhatják a forgalmat.
 
Ezenkívül csökkenti a károsanyag-kibocsátást és minimalizálja a balesetek kockázatát.
 
Nem mellékes megjegyezeni, hogy a városiasodás fokozódásával a hulladék mennyisége nőtt a városokban - s várhatóan tovább fog emelkedni. A korszerű megoldásokra tehát nagy igény mutatkozik.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.