2023. 03. 15. - 09:45

Mesterséges intelligencia - „Jobb, mint Messi” az új humanoid robotfocista

Mesterséges intelligencia - „Jobb, mint Messi” az új humanoid robotfocista

Emberméretű humanoid robotot fejlesztettek ki a Kaliforniai Egyetem gépészmérnökei, mely a maga nemében az első és állítólag jobban focizik, mint Lionel Messi.

Meglepő robottal álltak elő a Kaliforniai Egyetem Samueli Mérnöki Iskola gépészmérnökei: megalkották a maga nemében első, teljes ember méretű robotot. Artemisnek nevezték el, ami az Advanced Robotic Technology for Enhanced Mobility and Improved Stability rövidítése.
 
A tervek szerint 2023 júliusában a franciaországi Bordeaux-ba viszik a robotot, ahol részt vesz a 2023-as RoboCup futballversenyen. Ez egy nemzetközi tudományos találkozó, ahol robotok mutatják be képességeiket számos kategóriában.
 
Az Artemis-t általános célúnak humanoid robotnak tervezték az UCLA Robotics and Mechanisms Laboratory (RoMeLa) kutatói, külön hangsúlyt fektetve arra, hogy egyenetlen terepen is jól tudjon járni két lábon.
 
Négy láb (121 cm), 20 cm magas és 38 kilogramm súlyú - durva és instabil felületeken is képes járni, valamint futni és ugrálni. Az Artemis akkor is stabil marad, ha erőteljesen lökdösik vagy más módon megzavarják.
 
A laboratóriumi tesztek során az Artemis 2,1 méter/másodperc sebességgel halad, ezzell a világ leggyorsabban sétáló humanoid robotja lehetne az UCLA kutatói szerint. Olvasd el: Mesterséges intelligencia dönthet a leshelyzetekről a foci VB-n
 
Mesterséges intelligencia - „Jobb, mint Messi” az új humanoid robotfocista - Fotó: Twitter.com/UCLAengineering
Mesterséges intelligencia - „Jobb, mint Messi” az új humanoid robotfocista - Fotó: Twitter.com/UCLAengineering
 
A robot fő újítása, hogy működtetőit – az energiából mozgást generáló eszközöket – egyedi tervezéssel úgy alkották meg, hogy azok biológiai izmokként viselkedjenek. Rugalmasak és erővel vezérelhetők, szemben a merev, helyzetszabályozott működtető szerkezetekkel, amelyeket a legtöbb robot használ.
 
„Ez a kulcsa annak, hogy egyenetlen terepen, séta közben kitűnő egyensúlyban van és képes futni – mondta Dennis Hong, a UCLA gépészeti és repülőgépmérnöki professzora, a RoMeLa igazgatója. - Ezzel a maga nemében az első robot”.
 
Egy másik jelentős előrelépés, hogy az Artemis működtetői elektromos és nem hidraulika-vezéreltek, ami a folyadéknyomás különbségeit alkalmazza a mozgás meghajtására. 
 
Ennek köszönhetően kevésbé zajos és hatékonyabban működik, mint a hidraulikus működtetővel ellátott robotok – és tisztább is, mert a hidraulikus rendszerek hírhedtek a szivárgó folyadékokról. Olvasd el: Kosarazó robot került rivaldafénybe az olimpián
 
Az Artemis esetében az érzékelők és működtetők rendszeréből ered a képesség, hogy reagáljon és alkalmazkodjon ahhoz, amit érzékel. Mindkét lábán egyedi tervezésű erőérzékelők találhatók, amelyek segítik mozgás közben egyensúlyban tartani a gépet.
 
A robot fejében tájékozódási egység és kamerák is vannak, amelyek a környezet érzékelését teszik lehetővé.
 
A RoboCup-ra való felkészítése érdekében a hallgató kutatók rendszeresen tesztelték a robotot a Kaliforniai Egyetemen. Hamarosan teljeskörűen próbára teszik a robot futás- és futballtudását az UCLA Intramural Field-en. Értékelik majd, mennyire tud áthaladni egyenetlen terepen és lépcsőkön, hogyan esik el és áll fel, mennyire képes tárgyakat szállítani.
 
A több mint két évtizede humanoid robotokat készítő RoMeLa korábban már ötször nyerte meg a RoboCup versenyt. A mérnökök bíznak benne, hogy az Artemis elhozza a hatodik trófeát.
 
 

Fotó: Twitter.com/UCLAengineering

L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.