2023. 07. 31. - 10:55

Mesterséges intelligencia - Jár, vezet és repül is egy vadonatúj átalakuló robot

Mesterséges intelligencia - Jár, vezet és repül is egy vadonatúj átalakuló robot

Morphobot néven jelentette meg új fejlesztését a Caltech Egyetem – A név találó, egy kis átalakuló robotról van szó ugyanis, amely járni, vezetni és repülni is képes.

Meglepő új fejlesztéssel állt elő az amerikai Pasadena-ban levő Caltech Kutatóegyetem. Bioinspirált robotja önmagában is képes megváltoztatni az alakját, a lehető legjobban illeszkedve ezzel a környezetéhez. A Morphobot átalakuló szerkezet, amely jár, vezet és repül is.
 
A kisebb autó méretű robot tehát mindig a pillanatnyi szükségleteknek felel meg.
 
Sajtóközleményében az egyetem az M4-et – amely a Multi-Modal Mobility Morphobot rövidítése – egy Transformerrel hasonlítja össze, nem véletlenül. Olvasd el: Könnyen vált szárazföldről vízre a legújabb robot
 
Mesterséges intelligencia - Jár, vezet és repül is egy vadonatúj átalakuló robot
Mesterséges intelligencia - Jár, vezet és repül is egy vadonatúj átalakuló robot
 
Mint arról a Nature Communication szaklapban beszámoltak, a robot alaposan fel van szerelve elektronikával, motorokkal és egy kis számítógéppel – ez teszi lehetővé, hogy eldöntse, milyen formában kell éppen közlekednie.
 
A kutatócsapat nagy kerekekkel látta el az M4-et. Pillanatok alatt fellendülnek, hasonlóvá válva egy drón rotorjaihoz, ami a repüléshez kell.
 
A rotorok felsegíthetik a robotot meredek lejtőn, miközben a hátsó kerekek a talajról hajtják előre.
 
Amennyiben a szerkezetnek egy különösen egyenetlen talajon kell átjutnia, vagy jobban rá kell látnia az előtte levő dolgokra, alternatív megoldásként két kerékre is fel tud állni - lábként használva azokat.
 
Az M4-et Mory Gharib, a Caltech repüléstechnikai és bioinspirált mérnöki professzora közösen tervezte Alireza Ramezanival, a Northeastern Egyetem elektromos és számítástechnikai mérnöke adjunktusával.
 
A projektet állatok inspirálták - például szurikáták és rozmárok. A robotot Jetson Nano CPU, az Nvidia megfizethető, robotikára összpontosító miniatűr számítógépe hajtja. Olvasd el: Mesterséges intelligencia - Az alkalmazkodó robot az új kategória
 
 
Az M4 összességben nyolc különböző mozgástípussal büszkélkedhet. A Caltech sajtóközleménye szerint mesterséges inelligenciájával képes önállóan eldönteni, mit tegyen a környező körülmények felmérésére.
 
A robot képességei hasznosak lehetnek sérült emberek kórházba szállításakor vagy más bolygók felfedezésekor - jegyezte meg Mory Gharib.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.