2022. 10. 13. - 09:00

Mesterséges intelligencia - Ilyen hatással vannak a munkahelyi robotok az emberekre

Mesterséges intelligencia - Ilyen hatással vannak a munkahelyi robotok az emberekre

A robotokkal végzett munka munkahelyi kiégéshez és incidensekhez vezethet – derült ki egy új tanulmányból. A félelem a robotoktól azonban sokszor irracionális.

Nem újdonság, hogy az emberek tartanak a robotoktól, különösen ha munkahelyükről van szó. Ez a tendencia csak módjával enyhül, lassú a folyamat, amíg hozzászoknak, hogy együtt dolgozzanak velük.
 
Egy új amerikai kutatás most rámutatott: a robotokkal végzett munka munkahelyi kiégéshez és a incidensekhez vezethet – csak önigazolási technikák segíthetnek enyhíteni a félelmeket, hogy az emberi munkaerőt a gépekre cserélik – tette közzé az American Psychological Association.
 
A kutatók szerint az Egyesült Államokban, illetve Ázsia egyes részein dolgozó munkavállalók bizonytalanságot éreznek a robotok miatt, még azokban az iparágakban is, ahol nem használnak robotokat, de nem biztos, hogy a félelmek jogosak – mondta Kai Chi Yam, a kutatás vezetője, a Szingapúri Nemzeti Egyetem menedzsment docense.
 
„Egyes közgazdászok elmélete szerint a robotok nagyobb valószínűséggel veszik át a kékgalléros munkákat, mint a fehérgallérosakat - mondta Yam. - Úgy tűnik azonban, hogy egyelőre még nem oldanak meg ennyi munkát, legalábbis nem az Egyesült Államokban, így ezek a félelmek nagy része meglehetősen szubjektív.” Olvasd el: Robotok uralhatják a világot 2060-ra?
 
Mesterséges intelligencia - Sok félelem a robotoktól alaptalan
Mesterséges intelligencia - Sok félelem a robotoktól alaptalan
 
A szakemberek kísérleteket végeztek, elemezték az amerikai, szingapúri, indiai és tajvani résztvevők adatait. A tanulmányt a Journal of Applied Psychology online szaklapban tették közzé.
 
Nem ritka ugyanakkor a kiégés érzése és az incindensek: egy, indiai autógyártó cég 118 mérnökével végzett kísérlet során az is kiderült, hogy az ipari robotokkal végzett munka összefüggésbe hozható a kiégésről és a munkahelyi incidensről szóló jelentésekkel.
 
Egy, 400 résztvevővel végzett online kísérlet ugyanakkor arra világított rá, hogy az önmegerősítő gyakorlatok - melyek során arra ösztönzik az egyéneket, hogy pozitívan gondolkodjanak önmagukról és egyedi emberi tulajdonságaikról -  segíthetnek csökkenteni a munkahelyi robotoktól való félelmet.
 
Az alanyok olyan tulajdonságokról vagy értékekről írtak, amelyek fontosak voltak számukra, mint például a barátok és a család, a humorérzék vagy a sport.
 
„A legtöbb ember túlbecsüli a robotok képességeit, és alábecsüli a sajátjait”- mondta Yam. A robotokkal összefüggő munkahelyi bizonytalanság és a félelmek igen gyakoriak.
 
A kutatók a robotok elterjedtségére vonatkozó adatokat is elemezték 185 amerikai, nagyvárosi területen, de áttekintették a népszerű állásközvetítő oldalak kínálatát is ezekben a régiókban.
 
Kiderült: azokon a területeken volt a legmagasabb az álláskeresések aránya, ahol a robotoké a legelterjedtebb - noha ezeken nem volt magasabb a munkanélküliségi ráta.
 
A kutatók elmélete szerint itt az emberek nagyobb bizonytalanságot érezhettek a munkahelyükön a robotok miatt, de más okok is lehetnek a dolog mögött - például új karrier után néznek vagy elégedetlenek jelenlegi munkájukkal. 
 
Egy másik kísérletben a Szingapúri Nemzeti Egyetem diákjainak 343 szülője vett részt, akiket véletlenszerűen három csoportba soroltak be. Az egyik csoport egy cikket olvasott a robotok használatáról a vállalkozásokban, a második csoport egy általános cikket a robotokról, a harmadik pedig egy robotokhoz nem kapcsolódó cikket. Olvasd el: Az ember fejlesztheti a robot személyiségét
 
Ezután a résztvevőket megkérdezték a munkahelyi bizonytalanságokkal kapcsolatos aggodalmakról, és az első csoport jelentősen magasabb szintű munkahelyi bizonytalanságról számolt be, mint a másik két csoport.
 
Míg egyes emberek aggodalma jogos lehet amiatt, hogy elveszítik állásukat a robotok okán, bizonyos médiavisszhangok szükségtelenül fokozhatják a félelmeket a nagyközönség körében – mondta Yam.
 
„Az új technológiákról, például a robotokról és az algoritmusokról szóló médiajelentések általában apokaliptikus jellegűek, így az emberekben irracionális félelem alakulhat ki tőlük"- jegyezte meg a szakember.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.