2018. 02. 14. - 09:30

Mesterséges intelligencia - Gyárak, melyek robotokkal dolgoznak – 1.rész

Mesterséges intelligencia - Gyárak, melyek robotokkal dolgoznak – 1.rész

Nem olyan régen még elképzelhetetlennek tűnt, hogy a robotok ekkora mértékben átvegyék az ember munkáját. Manapság azonban jelentős számú gyár állt át a mesterséges intelligencia segítségével a robot-munkára.

Ha a folyamatok így haladnak, az elkövetkező 30 évben a munkások és szakemberek helyett robotok dolgoznak majd a gyárak nagyrészében.

Napjainkban 30 jelentős cég dolgoztat szinte csak robotokkal, a mesterséges intelligencia segítségével. Ezek közül az első 10 következik.

1.Amazon: az e-kereskedelemmel foglalkozó cég 2012-ben döntött úgy, hogy alkalmazza a Kiva Robotics-et, megdöbbentő összegért, 755 millió dollárért. Jelenleg 30 ezer robot dolgozik az Amazon raktáraiban, s az a terve, hogy minden, betanulható (ismétlődő) feladatot a robotoknak ad át.

A Best Buy-nál Chloe dolgozik a mesterséges intelligencia segítségével

A Best Buy-nál Chloe dolgozik a mesterséges intelligencia segítségével

2.DHL: ez a cég ún. együttműködő robotokkal kezdett használni. A logisztikai óriás két, Rethink Robotics-modellt helyezett üzembe az Egyesült Államokban levő raktáraiban. Az okos robotok pakolnak, kötnek és ellátják a kiskereskedelmi feladatokat – jelenleg még ember kollégák mellett.

3.CIG: a Cambridge Industries Group Kína egyik vezető távközlési berendezés-támogatója. A Shanghai-i cég nagymértékben automatizált, 3000 dolgozójának kétharmadát robotokkal helyettesíti, energiahatékonyság szempontjából is.

4.Uber: a taxiként funkcionáló alkalmazás az önvezető autókat teszteli jelenleg San Francisco utcáin. A Uber-nek az a célja, hogy az összes sofőrt emberrel helyettesítse.

5.Tesla: 5 milliárd dolláros gigagyára a nevadai sivatagban még nincs is teljesen kész, de 100 százalékban automatizáltra tervezik. Fejlesztésének harmadik szakaszában a robotok csinálják majd meg a munka nagyrészét: apró vázszerkezetű munkatársak, melyeket azért felügyel majd ember.

6.Capita: a brit cég is nemrég jelentette be, hogy 2000 főt helyettesít robotokkal. Ultrahatékony robotokba és robot technológiákba ruháznak be a költségcsökkentési gyakorlat részeként.

A DHL-nél dolgozó Rethink Robotics egyik modellje, Sawyer

A DHL-nél dolgozó Rethink Robotics egyik modellje, Sawyer

7.Best Buy: kiskereskedelmi robotokkal dolgozik a Best Buy is, amely 2017-ben a Chloe névre keresztelt, termék-visszakereső robotot Manhattani üzletében. Másodpercek alatt keres ki CD-ket, fejhallgatókat, másodpercekkel azután, hogy a vevő megrendelte azt az érintőképernyőn.

8.Target: a Target 2018 elején kísérletet tett raktár-ellenőrző robotok működtetésére San Francisco-ban. A Tally droidok csendesen mozognak a boltban, szkennelve a termékeket és a cimkéket – a Simbe Robotics készítette őket.

9.Lowe’s: ennél a cégnél és át kell gondolniuk a dolgozóknak a pályamódosítást. A Lowe’s ugyanis igénybe vette a Fellow Navii robotok munkáját, amelyek San Francisco Bay területén 11 boltban tevékenykednek. A többnyelvű robotok segítenek megtalálni termékeket a vevőknek és a készletet is kézben tartják.

10.Macy’s: ez a népszerű áruház ugyancsak a mesterséges intelligencia által gyártott robotokat alkalmazza. Elindította a Macy’s On Call szolgáltatást, amely mobil digitális bolti asszisztens – foglalkozik az ügyfelek kérdéseivel és segít nekik keresgélni a boltban.

A cikket folytatjuk.

B.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.