2024. 03. 27. - 10:00

Mesterséges intelligencia - Almát takarít be a legújabb robot, nagyon ügyesen

Mesterséges intelligencia - Almát takarít be a legújabb robot, nagyon ügyesen

Almaszedő mobil robotokkal rukkolt elő a Kuka robotgyártó, együttműködésben a Digital Workbench Gmbh startup céggel. Az új eszköz tökéletes segítség a szüret során.

Megérkezett a robot, amely az alma betakarításában segít a mezőgazdaságban: a Kuka robotgyártó állt elő vele, együttműködve a bajor Digital Workbench Gmbh startup céggel.
 
A mobil robottal olyan terméket kínálnak a mezőgazdasági szektor számára, amely valóban hasznos segítséget nyújt a gyümölcstermesztőknek az almaszüret során.
 
Ez a gyümölcstermesztés automatizálását célzó egyik leginnovatívabb új fejlesztés.
 
„A Kuka-val egy abszolút szakember áll mögöttünk, amely sok éves tapasztalattal és kifinomult know-how-val rendelkezik a robotika területén. Az eredmény egy gyakorlatorientált együttműködés, amely számos értékes betekintést nyújt számunkra következő fejlesztési lépéseinkhez is a gyümölcstermesztés automatizálásával kapcsolatban – mondta el Josef Schmidt, a Digital Workbench alapítója és ügyvezető igazgatója. - A jövőben szeretnénk tesztelni és továbbfejleszteni berendezéseink interakcióját, valamint kiaknázni a szinergiákat, különös tekintettel az almatermesztésre. Már nagyon várjuk.” Olvasd el: Mesterséges intelligencia - LiDAR technológia vizsgálja a gyümölcsöt a pontos betakarításért
 
Mesterséges intelligencia - Almát takarít be a legújabb robot, nagyon ügyesen - Fotó: kuka.com
Mesterséges intelligencia - Almát takarít be a legújabb robot, nagyon ügyesen - Fotó: kuka.com
 
Lenyűgöző tulajdonságok
 
Kuka a legutóbbi Agritechnica rendezvényen mutatta be az új gépet, ahol működés közben is meg lehetett nézni a mobil betakarító robotot.
 
A KR Agilus sorozat két kis Kuka robotját a Digital Workbench új Tipard 1800 többhordozós platformjára szerelték fel.
 
A Kuka egy 2020 óta futó kísérleti projekt keretében már teszteli a kis robot kifejezetten almaszüretre szabott változatát. A betakarítási teszteken sikeresen alkalmazták is a mesterséges intelligenciával és látástechnológiával kombinált, vákuumos tapadókoronggal rendelkező, rendkívül jól manőverezhető precíziós robotot.
 
A hagyományos megfogóhoz képest a vákuumos tapadókorong egyenletesebben tudja elosztani a nyomást az alma felületén, így elkerülhető, hogy nyomáspontok keletkezzenek.
 
A kamerák felismernek fontos paramétereket - ilyen az érettség, állapot és méret, valamint természetesen az alma helyzete.
 
Az Agritechnica vásáron bemutatott hordozóplatform lenyűgöző, elsősorban nagy teljesítményével és szinte végtelen multifunkcionalitásával. Ezenkívül a Tipard 1800 teljesen új szintre emeli a digitalizálást és az automatizálást.
 
Önálló robotok a gyümölcsösben
 
A jövőben a robotkarok önállóan mozognak majd a gyümölcstáblákon konkrét gyakorlati projektek keretében. A két együttműködő partner mobil és intelligens automatizálási megoldását ezt követően ott alkalmazzák majd, ahol korábban több betakarító asszisztenssel ellátott betakarítógépeket használtak.
 
„Feltételezzük, hogy a jövőben egyre gyakrabban használnak majd az emberek betakarító robotokat. A technológiának még be kell érnie a nagyüzemi felhasználáshoz, s az ültetvényeket is úgy kell telepíteni, hogy a betakarító robot hatékonyan tudjon dolgozni” – mondta el Alois Buchstab, a Kuka üzletfejlesztési alelnöke.
 
A cél olyan robotrendszer kifejlesztése a Digital Workbench-el, amely megkönnyíti a mezőgazdaság legnehezebb feladatait.
 
Az automatikus almabetakarítási rendszer - amely nem károsítja a termést -, fontos fejlemény a szezonális munkaerőtől függő iparágban. A kulcs az automatizálásban rejlik.
 
 
Fotó: kuka.com
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.