2018. 03. 13. - 09:51

Kiborgok mentenék a bőrünket a jövőben

Kiborgok mentenék a bőrünket a jövőben

Olyan robotok megjelenésére számíthatunk 2068-ig, amelyek képesek lesznek különösen veszélyes helyzetekben is cselekedni, mentő és kereső feladatokat ellátni. A mesterséges intelligencia segítségével létrejönnek a kiborgok, melyek nem félnek az életveszélytől.

Amikor annak idején a Terminátor filmet néztük, talán nem jutott eszünkbe, hogy évtizedeken belül valódi terminátorok, pontosabban emberszerű droidok léphetnek szolgálatba.

Mindez ma már valóság, sőt a vezető technológiai szakemberek szerint 2068-ig mindennapjaink részei lehetnek a robotok, melyek vészhelyzetekben, katasztrófák esetén bevethetők, hiszen a különösen kemény és életveszélyes szituációk nem jelentenek gondot a számukra.

Cikkünk első felében már szó esett róluk.

A mesterséges intelligenciával működő robotok képesek lesznek vészhelyzetben helytállni

A mesterséges intelligenciával működő robotok képesek lesznek vészhelyzetben helytállni

A tudósok azonban már azt is elérték, hogy olyan, élethű gépek jöjjenek létre, melyek képesek saját súlyuk ezerszeresének a megemelésére – köszönhetően a robotika áttöréseinek és a mesterséges intelligencia fejlődésének, amely ma már szintetikus izmokat is megalkot.

A hozzáértők szerint fél évszázadon belül oda fog vezetni az „okos droidok” iránti igény - amelyek segítenek katasztrófa helyzetekben -, hogy létrejönnek a kiborgok, melyek szerves és biomechatronikus testrészekkel is rendelkeznek.

A valóban terminátor-szerű masinák évente több ezer életet menthetnek meg azzal, hogy megvédik az embereket a legsúlyosabb, életveszélyes helyzetektől, körülményektől.

Mat Shore innováció- és mesterséges intelligencia-kutató elmondta: „A krízisek idején szükség van innovációra – ez most sokkal égetőbb kérdés, mint valaha volt. Teljesen világos, hogy a meglevő technológiáknak vannak hiányosságaik, melyek sajnos nem lesznek képesek megbirkózni a jövőben várható, extrém hőmérséklettel és körülményekkel. Ezért a tudósok, a fejlesztők olyan módszereken gondolkodnak, amelyek segélyhelyzetekben képesek együttműködni az emberekkel, s nincs kétség afelől, hogy a robotok általánosságban első helyen állnak ezen a téren, különös tekintettel a kiborgokra.”

Shore hozzátette, hogy már a napjainkban le-lecsapó durva viharok, hóesések komoly gondokat okoznak, s a szakemberek kénytelenek belátni, hogy a jövőben az ember egyedül nehezen birkózik majd meg az időjárásból adódó vészhelyzetekkel.

Terminátorszerű robotokra számíthatunk a jövőben?

Terminátorszerű robotokra számíthatunk a jövőben?

A sürgősségi ellátást biztosító szolgálatok 2017-ben és 2018 elején már komolyan küszködtek a körülményekkel, például a hóban rekedt autók, buszok mentésével.

Mat Shore, aki különféle innovációs projekteken dolgozott már a Samsunggal, a GE-vel, a Philips-el és az Electroluxal, elmondta: a mesterséges intelligencia használatával működő robotoknak nagy szerepük lesz az életmentésben.

A nukleáris katasztrófától kezdve a természeti csapásokon át a nagy tüzekig, a robotok képesek helyettesíteni az embert veszélyes helyzetekben és menteni a menthetőt.

A kiborgok tűzálló, emberszerű bőrrel rendelkeznek törhetetlen, víz alá is süllyeszthető testükön, mellyel hihetetlen súlyokat képesek felemelni. Egy szuperember módjára végzik el a feladatokat.

A jövő robotjai az ún. kinetikus mozgást energiává alakítják át, korlátlan hatótávolságot is kitartást tudhatnak magukénak anélkül, hogy erejükből veszítenének – amely biztatóan hangzik az életveszélyes helyzetekben.

Búcsú Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.