2024. 02. 14. - 10:30

Kémiai felfedezéseket gyorsítanak mesterséges intelligenciával

Kémiai felfedezéseket gyorsítanak mesterséges intelligenciával

Autonóm kémiai szintézis robotot fejlesztettek ki az Amszterdami Egyetem kutatói, integrált mesterséges intelligencia-vezérelt gépi tanulási egységgel.

Kémiai felfedezések felgyorsítására fejlesztettek ki autonóm szintézis robotot az Amszterdami Egyetem (UvA) kémikusai, amely integrált MI-vezérelt gépi tanulási egységgel van ellátva, azaz mesterséges intelligenciát használ.
 
A RoboChem névre keresztelt asztali eszköz felülmúl egy valódi vegyészt a gyorsaság és pontosság tekintetében, miközben magas szintű találékonyságot is mutat.
 
A robot a maga nemében az első. Jelentősen felgyorsíthatja a molekulák kémiai felfedezését gyógyszerészeti és sok más alkalmazási célra. A RoboChem-et Timothy Noël professzor csoportja fejlesztette ki az UVA Van't Hoff Molekuláris Tudományok Intézetében. Olvasd el: Csökkentheti a gyógyszerek gyakori mellékhatásait egy mesterséges intelligencia-eszköz
 
Kémiai felfedezéseket gyorsítanak mesterséges intelligenciával
Kémiai felfedezéseket gyorsítanak mesterséges intelligenciával
 
Precíz és megbízható robotvegyész
 
A RoboChem első eredményeit a Science folyóiratban már közzétették. 
 
A tanulmány alapján a RoboChem precíz és megbízható vegyész, amely különféle reakciók végrehajtására képes, miközben minimális mennyiségű hulladékot termel.
 
A rendszer éjjel-nappal önállóan működik, gyorsan és fáradhatatlanul biztosítja az eredményeket.
 
„Egy hét alatt körülbelül tíz-húsz molekula szintézisét tudjuk optimalizálni – magyarázta Noël. - Ez egy PhD-hallgató számára több hónapot vesz igénybe. A robot nemcsak a legjobb reakciókörülményeket biztosítja, hanem a méretnöveléshez szükséges beállításokat is.”
 
Ez azt jelenti, hogy olyan mennyiségeket tudnak vele előállítani, amelyek például közvetlenül relevánsak a gyógyszeripar beszállítói számára – tette hozzá a szakember.
 
Agy a RoboChem mögött
 
A RoboChemben egy robottű gyűjti össze gondosan a kiindulási anyagokat, majd kisméretű, alig több mint fél milliliteres mennyiségben összekeveri azokat.
 
Ezután az anyagok a csőrendszeren keresztül a reaktor felé áramlanak, ahol erős LED-ek fénye váltja ki a molekuláris átalakulást a reakcióelegyben lévő fotokatalizátor aktiválásával.
 
Az áramlás ezután egy automata NMR spektrométer felé folytatódik. Ez azonosítja a transzformált molekulákat. Az adatokat valós időben visszacsatolják a RoboChem-et vezérlő számítógéphez.
 
A RoboChem mögött álló agy tehát mesterséges intelligencia segítségével dolgozza fel az információkat.
 
Gépi tanulási algoritmust használnak, amely önállóan határozza meg, mely reakciókat kell végrehajtani.
 
Mindig az optimális eredményre törekszik és folyamatosan finomítja a kémia megértését – jegyezte meg a professzor, aki hozzátette: a rendszer olyan találékony, hogy gyakran meglepi. Előfordult, hogy olyan eredményeket mutatott fel, amelyeket ő nem tudott volna megjósolni.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.