2024. 03. 15. - 08:25

Füvet nyír, permetez, még a kertet is megtervezi a vadonatúj robot

Füvet nyír, permetez, még a kertet is megtervezi a vadonatúj robot

Meglehetősen sokoldalú mesterséges intelligencia-robotot dobott piacra egy amerikai cég. A robotnak külön tanításra sincs szüksége ahhoz, hogy több dologban jeleskedjen egyszerre.

Már nem csak egy futurisztikus elképzelés az önjáró kertészrobot. Az amerikai Electric Sheep vállalat megjelentetett egyet, Verdie néven, amely mesterséges intelligencia és robot-szoftver segítségével végzi a ház körüli munkákat.
 
A generatív mesterséges intelligencia legújabb fejlesztéseit felhasználó ES1 szoftvernek köszönhetően az új robot a saját környezetében bármilyen feladatot el tud végezni, s ehhez külön tanítani sem kell.
 
Egy igazán sokoldalú robot
 
A Verdie füvet nyír, permetezi a növényeket, szegélyezi a bokrokat, összeszedi a lehullott leveleket, s emellett arra is képes, hogy megtervezze a kertet.
 
Mesterséges intelligenciája adatokat gyűjt a térben, vagyis kamerával térképezi fel a területet, kijelöli, hol van szükség munkára és lelistázza magának a feladatokat. Olvasd el: Havat, levelet fúj és füvet nyír egyszerre a vadonatúj robot
 
Füvet nyír, permetez, még a kertet is megtervezi a vadonatúj robot
Füvet nyír, permetez, még a kertet is megtervezi a vadonatúj robot 
 
A Verdie robotok rendelkeznek saját stack csatornával, így egymással is adatok tudnak cserélni. Vagyis, több ilyen robot hatékonyan dolgozhat együtt egy területen, teljesen önállóan.
 
Hihetetlen könnyedség
 
Aki beszerez egy ilyet, annak nincs más teendője, mint kirakni az udvarra a robotot és beüzemelni. Másra a Verdie-nek nincs szüksége, mesterséges intelligenciával méri fel a környezetét, megérti azt és képes megfelelően gondozni.
 
Készítője, az Electric Sheep már 40 darabot működtet a robotból Amerikában, s várhatóan 2024 második felében árusítják majd nagyobb nagyságrendben.
 
Mióta megjelent a Verdie modell, a cég bevételei nyolcszorosára emelkedtek – ami jól jelzi a robot sikerességét.
 
 
Fotó: sheeprobotics.ai
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.