2018. 03. 04. - 09:00

Autót vezet egy új okostelefon – mesterséges intelligencia-vívmány

Autót vezet egy új okostelefon – mesterséges intelligencia-vívmány

Az okostelefonok évről-évre többet tudnak a mesterséges intelligencia használatának köszönhetően. A cégek a legfejlettebb szoftverekkel látják el őket. Az egyik legújabb elég okos ahhoz, hogy kocsit vezessen.

Egyre több dolgot képesek megoldani az okostelefonok a mesterséges intelligencia alkalmazásának hála.

A cégek olyan készülékeket gyártanak, amelyek a legfejlettebb szoftverekkel vannak ellátva, s kontrollálni tudnak minden folyamatot a gépen. Jelenleg az Apple iPhone X készüléke az egyik – ha nem az egyetlen – leggyorsabb eszköz a piacon, de hamar akadhatnak versenytársai.

A mesterséges intelligenciával működő okostelefon képes vezetni az autót

A mesterséges intelligenciával működő okostelefon képes vezetni az autót

A Huawei új telefonja képes arra, hogy az összegyűjtött információk segítségével ellenőrzés alatt tartson egy vezető nélküli autót. A vállalat bemutatta a készüléket, melynek neve Huawei Mate 10 pro, melynek lényege egy új chip az eszköz belsejében, a Kirin 970 – ami egy mesterséges intelligencia-motor.

Az okostelefon kamerája a készülék felső részén van, hogy fel tudja mérni a környezetét. Tesztautója pedig egy Porsche Panamera volt – ez a típus egyelőre nem képes magát vezetni. Hiányoznak belőle a kifinomult érzékelők - melyek az embernél megvannak - ugyanakkor tökéletesen működött kisebb méretű és kevesebb akadály közepette.

A projekt elkészítéséhez 5 hét volt szükséges, s minden használható egy alkalmazáson keresztül, egyszerű érintéssel – vagyis elindítható az autó.

Az okostelefon érzékeli az akadályokat az úton

Az okostelefon érzékeli az akadályokat az úton

A tesztvezetés során az úton kisebb tárgyakat helyeztek el. A kocsi 5 km/órás sebességgel haladt, a telefon pedig képes volt érzékelni azokat – a kamera segítségével, s eszerint reagált.

A Huawei szerint arra is meg lehet tanítani a mesterséges intelligenciát használó okostelefont, hogy sarkak körül vezesse a kocsit, de ez hosszabb időt venne igénybe. Reális tervek nincsenek arra nézve, hogy egy ilyen készülék piacra kerüljön. A tesztvezetéssel csak az új chip és telefon képességeit szerették volna demonstrálni – de ez csupán egy a sok ötletük közül.

B.A.

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.