2018. 02. 26. - 09:55

A világ top 5 mesterséges intelligencia gondolkodója

A világ top 5 mesterséges intelligencia gondolkodója

Az elmúlt pár esztendőben egy futurisztikus elképzelésből jelenné változott a mesterséges intelligencia egyre széleskörűbb használata. Ki az az öt ember, akinek tevékenysége ebben fokozott szerepet játszott?

Mára egy széleskörben alkalmazott, feltörekvő technológiává nőtte ki magát a mesterséges intelligencia. A világ legnagyobb és legerősebb vállalatai, mint a Google és a Facebook is használják.

Ezen a téren természetesen vezető gondolkodók is vannak, akik a mesterséges intelligenciával kapcsolatos diskuruzusokat, vitákat irányítják, s meghatározzák a mesterséges technológiák következő generációját.

Ray Kurzweil, vezető mesterséges intelligencia-kutató előadása közben

Ray Kurzweil, vezető mesterséges intelligencia-kutató előadása közben

Kik ők?

1.Ray Kurzweil: a mesterséges intelligencia (AI) techonlógiák eredeti úttörője, aki több mint 2 évtizede már beszélt az abban rejlő rendkívüli lehetőségekről, mely meghaladhatja az emberi számítógépes tudást. A legkorszerűbb projekteket vezeti, mint például olyan számítógépek építése, melyek precízen utánozzák az emberi agy belső működését. Olyan projektek vannak a kezében, melyek végén ott áll a lehetőség, hogy az ember és a gép majdan szinte ugyanolyan legyen.

2.Nick Bostrom: ha Kurzweil vezeti a futurisztikus világ-elképzelést, melyben az ember és a gép szinte egy és ugyanaz, akkor Nick Bostrom talán éppen az ellenkezőjét teszi. Abban jár az élen, hogy a még nem tökéletes mesterséges intelligencia esetleges, nem ellenőrzött veszélyeivel foglalkozik. Azért dolgozik, hogy a kutatók megértsék a mesterséges intelligencia etikai, jogi és erkölcsi következményeit. Szeretné, ha az emberek felkészülnének az időre, amikor a gépek intelligenciája meghaladja az emberét. Legfigyelmreméltóbb munkája a „Szuperintelligencia: utak, veszélyek, stratégiák".” Ebben rámutat arra, hogy az AI képes lehet a jövőben az emberiség ellenőrzésére.

3.Max Tegmark: aki szerette a Mátrix mozifilmeket, a mesterséges intelligencia-kutató fizikus, Tegmark beleillik ebbe a képbe. Úgy gondolja, hogy az egész ismert világunk hamarosan egy fejlett számítógépes stimulációvá válhat. Valóban élhetünk egy Mátrixban anélkül, hogy tudnánk erről. Leghíresebb munkája a „Matematika világyetem”.

Andrew Ng vezető oktatási online platformot készített

Andrew Ng vezető oktatási online platformot készített

4.Yann LeCun: nem olyan híres, mint a többiek, de a legfontosabb lehet mindannyiuk közül. A Facebook kutatási divízójának vezető AI tudósa élen jár abban, hogy a mesterséges intelligencia használatával megváltozassa a módot, ahogyan a világ legnagyobb és legbefolyásosabb közösségi oldala működik.

A gépi tanulással foglalkozik: célja, hogy a számítógépek úgy lássanak, mint az emberek. Számos neurális hálózati modell és algoritmus készítője, melyek célja, hogy a számítógépek úgy gondolkodjanak, akár a biológiai organizmusok.

5.Andrew Ng: ha valaki felelős azért, hogy az AI és a gépi tanulás a tömegeket is elérje, az Andrew Ng. Ő a Coursera online oktatási platform alapítója, amely nyitott online tanfolyamok specializálódására szakosodott világszerte. Az oldal legnépszerűbb kurzusai között pedig ma már található mesterséges intelligencia- és gépi tanulás tanfolyam is.

Ma tehát már nem kell a leginkább úttörő intézmények diákjai közé tartozni ahhoz, hogy tanulhasson erről az ember – online is megoldható.

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.