2020. 03. 09. - 10:05
„Ráeresztették” a mesterséges intelligenciát a koronavírus fehérjeszerkezetére
A Google DeepMind egysége óriási erőfeszítéseket tesz azért, hogy a koronavírusban részt vevő egyes fehérjék szerkezetét felfedje, s mielőbb megoldást találjanak a betegségre.
A fehérjék szerkezetének megértésére 60 éve törekszenek a tudósok – mióta Max Perutz és John Kendrew Nobel-díjas kiválóság világossá tette, hogyan néznek ki a fehérjék valójában.
A Google mesterséges intelligenciával foglalkozó DeepMind egysége most gőzerővel azon munkálkodik, hogy elemezze a koronavírus fehérjeszerkezetét és a lehető legtöbb információt szedje össze róla.
A DeepMind mélytanulással támogatott algoritmusa rengeteget segíthet abban, hogy hónapokkal kevesebb idő alatt felismerjék a vírus fehérjeszerkezetét, mint amennyibe ez egyébként telne. Ha megvan, a kutatók sokkal többet megtudhatnak a vírusról.
Sokkal gyorsabban elemezhetik a fehérjeszerkezetet a tudósok mesterséges intelligenciával
Mivel szorít az idő, a DeepMind a tudományos lektorálást sem várja meg az eredményeket – tehát a lehetséges fehérjeszerkezeteket - követően, az információkat azonnal átadják a kutatóknak.
Érdemes ugyanakkor kiemelni: az MI csupán valószínűsíti a fehérjeszerkezet milyenségét, tehát az eredmény feltevés – de már ezzel is okkal közelebb kerülnek a gyógymódokhoz vezető kutatáshoz.
Az eredményekhez minden kutató hozzáférhet majd, s használhatja azokat saját munkájához, így valószínű, hogy hamarosan előállnak a megoldási lehetőségekkel.
A tudósokat az 1960-as évek óta lenyűgözi a fehérjeszerkezet nehéz problémája. A fehérjék aminosavak – azok az erők pedig, amelyek egy adott alakba késztetik őket, meglehetősen egyértelműek: például bizonyos aminosavakat vonzanak vagy taszítanak pozitív vagy negatív töltések, és néhány aminosav "hidrofób", azaz tovább marad távol a vízmolekuláktól.
Csakhogy a hatalmas és könnyen megérthető erők megdöbbentő fehérjeformákhoz vezetnek, amelyeket nehéz megjósolni csak a savak alapján.
A kutatók évtizedek óta igyekeznek kitalálni egy aminosav-szekvencia formáját, általában egyre kifinomultabb számítógépes modellek kifejlesztésével - amelyek szimulálják a fehérje "hajtogatási" folyamatát.
László Adrienn