2023. 10. 09. - 11:15

Világíthatnak a macskák a sötétben

Világíthatnak a macskák a sötétben

Ausztrál tudósok felfedezték, hogy a cicák képesek világítani a sötétben, ugyanis rendelkeznek fluoreszkáló tulajdonságokkal.

Világítanak a macskák a sötétben. A tudósok kiderítették, hogy a házimacskafélék egyike annak a 125 fajnak, amelyekről kiderült: fluoreszkáló tulajdonságokkal rendelkeznek és ezek megvilágítják őket az UV fényben.
 
A sötétben világító képességet számos állatnál - köztük az embereknél is - megfigyelték a múltban, nem ismert azonban, hogy ez a tulajdonság mennyire volt elterjedt.
 
Ausztrál szakértők áttekintették egy múzeum emlősgyűjteményét, hogy kiderítsék, hányan világítottak a sötétben, amikor az UV-fényt bekapcsolták – megállapították, hogy 125 faj képes erre.
 
Világítanak a macskák a sötétben
Világítanak a macskák a sötétben
 
A fluoreszcens tulajdonságok szerepe még nem ismert - valószínűleg elősegíti az azonos fajhoz tartozó állatok kommunikációját.
 
„A fluoreszcencia a leggyakoribb és legintenzívebb az éjszakai fajok, valamint a szárazföldi, fás és kövületi szokásokkal rendelkező fajok körében. A testük nagyobb része fluoreszkálóbb. Továbbra is tisztázatlan, vajon a fluoreszcenciának van-e specifikus biológiai szerepe az emlősöknél. Úgy tűnik, a pigment nélküli szőr és a bőr mindenütt jelen lévő tulajdonsága, hogy ezek a területek világosabbnak tűnnek, ezáltal fokozzák a vizuális jelátvitelt, különösen az éjszakai fajok esetében” – magyarázták tanulmányukban a kutatók.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.