2023. 10. 20. - 12:14

Orrlenyomat alapján is azonosíthatóak a kuyták?

Orrlenyomat alapján is azonosíthatóak a kuyták?
Az ember ujjlenyomataihoz hasonlóan a kutya orrlenyomata is egyedi, hat hónapos kora után változatlan, így ez alapján is azonosíthatók lehetnek az eltűnt állatok.

Bár a mikrochip már évek óta ellátja ezt a funkciót, nem minden országban kötelező. “Az orrlenyomat előnye, hogy nem veszhet el, mint a biléták, vagy a mikrochipek”- mondja Peter Jung a Petnow üzletfejlesztési vezetője, megjegyezve, hogy a bűnözők nemritkán eltávolítják a mikrochipet, hogy a lopott állatokat anélkül értékesítsék. 


Mivel bárki képes azonosítani az így regisztrált kutyát - csupán egy okostelefon kamerája és az alkalmazás segítségével - ez egy olcsó és hatékony megoldás lehetne az eltűnt állatok megtalálásához.

 

Egy okostelefon kamerája és az alkalmazás segítségével hatékony megoldás lehet az eltűnt állatok megtalálásához.

 

Az ötlet izgalmas, de két hátránya is van a hagyományos mikrochipet helyettesítő orrlenyomat-felismerésnek. Az első az, hogy nem mindig egyszerű rávenni a kutyát, hogy mozdulatlan maradjon, amíg leolvassák az orrlenyomatát, különösen igaz ez egy kóbor, bizalmatlan állatra. A második szintén gyakorlati jellegű probléma: ahhoz, hogy az orrlenyomat-adatbázis hatékony legyen, az emberek kritikus tömegére van szükség az alkalmazás regisztrálásához és használatához.

 

V.L.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.