2023. 07. 27. - 09:30

Nem találja viccesnek a kutya, ha a gazdi ugat

Nem találja viccesnek a kutya, ha a gazdi ugat

Valószínűleg minden ebtulajdonos kipróbálta már, hogyan reagál a kedvence, ha ő kezd el ugatni rá. Mindez nincs igazán jó hatással a kutyákra – állítják a szakértők.

Sokan kipróbálhatták már, milyen, amikor ők maguk kezdenek viccből ugatni a kutyájukra. Gazdiként kíváncsiak vagyunk, hogyan reagál a kedvencünk.
 
Szakértők szerint azonban nem tesszük túl jól – az eb számára ugyanis meglehetősen zavarbaejtő a dolog.
 
A közelmúltban a Tik Tok videómegosztón is elterjedt egy trend: kutyatulajdonosok sokasága ugat a kedvencére. Bár az emberek érdekesnek találták a dolgot - 300 millió megtekintést ért el a videó -, a szakember arra figyelmeztet, hogy a videóban szereplő állatok testbeszéde félelemről és agresszióról árulkodik.
 
A kutyák általában nem tudják mire vélni, ha az ember ugatni kezd
A kutyák általában nem tudják mire vélni, ha az ember ugatni kezd
 
Jenna Stregowski, az RVT és a Daily Paw munkatársa, háziállat-egészségügyi és viselkedési szerkesztő elmondása szerint van rá esély, hogy ha a gazdi ismételten ugatni kezd a kedvencére, az arra késztetheti a kutyát, hogy kerülni kezdje őt, mert fél tőle.
 
A két legnépszerűbb videóban a kutyák szeme hihetetlenül tágra nyílik – Stregowski szerint ez az agresszió jele lehet, s ő több mint 20 éves tapasztalattal rendelkezik az állatgyógyászatban.
 
Más kutyák egyéb módon mutatják ki kellemetlen érzéseiket - például a félelemtől vagy meglepetéstől hátrálnak, lelapítják a fülüket, akár fogukat is kimutatják és morognak. A lassan farkukat csóváló kutyáknál is lehet a félelem jele ez a magatartás – hívta fel a figyelmet a szakember.
 
Egyes ebek ártalmatlan vagy játékosnak tűnő módon reagálnak - megnyalják az ugató emberek arcát. Ez azonban újabb aggodalomra adhat okot.
 
„Ez kezdetben szeretetnek tűnhet, a kutya részéről valójában ez egy módja lehet annak, hogy megnyugtassa az embert - mondta Stregowski. - A kutyák néha megnyalják más kutyák szájkosarát, hogy megkönnyebbüljenek társas helyzetekben.”
 
Bár néhány eb nem bánja az emberi ugatást, sőt szórakoztató játéknak gondolja, a fent leírt okok miatt mégsem ajánlott a tulajdonos részéről ez a magatartás.
 
„A kutyára ugatás kockázata meghaladja a lehetséges előnyöket” – összegezte véleményét a szakember.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.