2023. 04. 20. - 09:40

Nem szabadna ugatásra késztető parancsot adni a kutyagazdáknak?

Nem szabadna ugatásra késztető parancsot adni a kutyagazdáknak?

Szakemberek arra hívták fel a figyelmet, hogy az ebtulajdonosok jobban teszik, ha nem utasítják ugatásra a kutyáikat - az állatok pontosabban reagálnak a barátságos parancsokra.

Rossz ötlet ugatásra késztetni a kutyákat – állítják szakértők, felhívva a figyelmet, hogy az ebeknek nem célszerű ugatási parancsokat adni.
 
Az állatok ugyanis sokkal pontosabban reagálnak barátságos utasításokra.
 
Egy új tanulmány kimutatta, hogy az embereknek udvariasabban kellene beszélniük a kutyákkal, mivel a kedvencek azokat a parancsokat sokkal precízebben követik, amelyek esetében gazdáik barátságos hangon szólalnak meg.
 
Nem szabadna ugatásra késztető parancsot adni a kutyagazdáknak?
Nem szabadna ugatásra késztető parancsot adni a kutyagazdáknak?
 
A kellemesebb légkör ellazítja a kutyákat és nagyobb valószínűséggel engedelmeskednek a parancsoknak.
 
Erre a követketetésre a Bécsi Egyetem Wolf Tudományos Központja és a brazil Minas Gerais Pápai Katolikus Egyetemnek szakértői jutaottak, akik elemezték, hogyan viselkedett kilenc vegyes kutyafajta 135 edzés során.
 
Kiderült: azon esetekben, amikor a gazdák hergelő beszédet használtak, a kutyák több negatív érzelmi jelet mutattak és kevesebb helyes válasszal reagáltak a parancsokra.
 
„Eredményeink alapján úgy gondoljuk, a szép beszéd pozitív légkört teremtett, amelyben az állat nyugodtan reagált és sokkal valószínűbb, hogy teljesítette a parancsot. A kellemes beszédek használata az ember esetében is képes felkelteni a hallgató figyelmét, növelve a befogadók társadalmi reakcióképességét” – mondta el Melissa Bravo Fonseca, a tanulmány szerzője.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.