2023. 11. 23. - 09:25

Laika robotkutya adna érzelmi és fizikai támaszt az űrutazóknak

Laika robotkutya adna érzelmi és fizikai támaszt az űrutazóknak

Élethű mesterséges intelligencia-robotkutya nyújtana fizikai és érzelmi támogatást az űrutazóknak. A robotállat a Laika nevet kapta.

Az űrutazás és a robotika metszéspontja – ez Laika, a robotkutya. Jihee Kim mutatta be az életszerű, mesterséges intelligencia-robot háziállathoz készült koncepciótervet, amely képes kapcsolatba lépni az emberekkel.
 
A Laika olyan, közelgő űrprojektekhez készült, mint például a NASA 2025-2030-ra tervezett Artemis és Hold-Mars küldetése.
 
A robotállatot az űrkutatók társaként képzelték el és tervezték meg – gondoskodna fizikai és érzelmi jóllétükről, miközben távol vannak az otthonuktól.
 
A jelenleg a piacon kapható, különféle feladatokra bevethető robotkutyákkal ellentétben Laika-t Jihee Kim barátságosnak tervezte, organikus felülettel ellátva, amely lehetővé teszi, hogy használat közben érzelmi szinten kapcsolódjon az emberhez, miközben figyelemmel kíséri egészségi állapotát és segíti vészhelyzetekben is.
 
Laika robotkutya adna érzelmi és fizikai támaszt az űrutazóknak
Laika robotkutya adna érzelmi és fizikai támaszt az űrutazóknak
 
Az űrmissziókon túl ez a kialakítás azt is lehetővé teszi, hogy Laika illeszkedjen egy átlagos otthoni környezetbe.
 
A robotállatot arról a kutyáról nevezték el, amely 1957-ben először utazott az űrbe. Ez a Laika azonban mechanikus társ, aktív résztvevője az űrhajós életének, barátként, családtagként, sőt egészségügyi edzőként is bevethető.
 
Robusztus titánból készült testét úgy alakították ki, hogy elviselje a világűr zord körülményeit, de ugyanígy a Földön se legyenek gondjai. Sétálhasson, kocoghasson a gazdájával és fejlett mechanikai számításai révén érzelmi támogatást nyújthasson.
 
Laika-t érzékelők sorával látták el – köztük mélységi kamerákkal, hőkamerákkal, ultrahangos érzékelőkkel és slam-kamerákkal. Segítségükkel igazodik a környezetéhez, képes érzékelni a teret, tárgyakat és embereket.
 
Az EKG-érzékelők a nyak mentén szintén kettős célt szolgálnak: figyelemmel kísérik az űrhajósok egészségi állapotát az érzelmi interakciók során. Az érzelmi kapcsolatot tovább erősítik a kifejező, több ízületet érintő mozdulatok, amelyek hűséget és szeretetet sugároznak, hasonlóan egy igazi háziállathoz.
 
Jihee Kim a közeljövőben vegyes valóság-szemüvegek beépítését is tervezi, rutintartozékként.
 
A felhasználók kapcsolatba léphetnek Laika-val, valós idejű információkat és frissítéseket kaphatnak kedvencük tevékenységeiről a hordható eszközökön keresztül.
 
A robotkutya hátán található, nyújtható fogantyú praktikus funkciókat kínál, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy edzés közben egy kis üveget vigyenek magukkal, vagy felemeljék és mozgassák a robotállatot.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.