2023. 06. 01. - 09:20

Kiderült, hogyan hívjhatjuk fel magunkra a macskák figyelmét

Kiderült, hogyan hívjhatjuk fel magunkra a macskák figyelmét

Egy francia kutató kiderítette, miként lehet a leginkább összebarátkozni a cicákkal – akik a kutyáknák sokkal kevésbé hajlanak az azonnali elfogadásra.

Aki ismer macskát, tudja, hogy ezek az állatok jóval kevésbé befolyásolhatók, mint az ebek. Ha olyan kedvük van, a gazdájuk se könnyen simogathatja meg őket.
 
Charlotte de Mouzon, a párizsi Nanterre egyetem etológiai és kognitív tudományok laboratóriumának munkatársa a közelmúltban arra kereste a választ, hogyan lehet mégis a legkönnyebben összebarátkozni a cicákkal, felkelteni az érdeklődésüket.
 
Maga végzett vizsgálatot: összezárta magát egy tucat macskával, s miután azok megszokták a jelenlétét, megfigyelte a magatartásukat. A kutató szobájába egyesével engedték be a – csoportokra osztott - cicákat, akiknek a figyelmét Charlotte de Mouzon külöféle módokon igyekezett felkelteni.
 
Kiderült, hogyan hívjhatjuk fel magunkra a macskák figyelmét
Kiderült, hogyan hívjhatjuk fel magunkra a macskák figyelmét
 
Az első csapatnál a kutató szólt az állatokhoz, a másodiknál csak gesztikulációt alkalmazott. A harmadiknál mindkét módszert használta. A negyedik csoport volt a kontroll, velük sehogy sem próbált meg kommunikálni de Mouzon.
 
Az a módszer volt a leghatékonyabb, amelyben a kutató a szóval és gesztikulációval csalogatást használta. Érdekes módon azonban a cicák jobb reakciót adtak a gesztikulációra, integetésre, mint csupán a hangokra.
 
Azok a macskák, akik csak hangokat hallottak, gyakrabban csóválták a farkukat – náluk ez általában a félelem, stressz jele.
 
Akkor is így viselkedtek azonban, amikor a kutató egyáltalán nem vett róluk tudomást. Főleg, ha korábban már játszott is velük.
Charlotte de Mouzon és kollégái szerint mindez máshogy működhet az idegen cicáknál, mint a házi macskák és gazdáik között.
 
Ennek kiderítésére újabb vizsgálatot terveznek.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.