2023. 09. 14. - 08:40

Jobban hallgatnak a kutyák a nőkre?

Jobban hallgatnak a kutyák a nőkre?

Az ebek jobban hallgatnak a nőkre, mint a férfiakra – mutatott rá egy tanulmány, melyet a magyar Eötvös Loránd Egyetem készített.

Kiderült: jobban hallgatnak a kutyák a nőkre, mint a férfiakra. A budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem szakértői csoportja fMRI-szkennerekkel elemezte a kiskutyák agyát, mi történik, amikor az ember beszél hozzájuk.
 
Megállapította, hogy az állatok nagyobb érzékenységet mutattak a nők beszédére.
 
A tanulmány alapján az ebek a nők által használt, eltúlzott hangokra reagáltak, amelyet a hölgyek a figyelmük felkeltésére alkalmaztak – a korábbi kutatások szerint a csecsemők agya ugyanarra a beszédstílusra van hangolva.
 
Jobban hallgatnak a kutyák a nőkre?
Jobban hallgatnak a kutyák a nőkre?
 
„A kutyaagy fokozott érzékenysége a kifejezetten nők által elmondott, ebekhez célzott beszédre annak a ténynek köszönhető, hogy a nők gyakrabban beszélnek túlzó prozódiával az állatokhoz, mint a férfiak” – mondta el Gábor Anna, a tanulmány társszerzője.
 
Gergely Anna szakértőtárs hozzátette, izgalmas tanulmányozni, hogy a kutyaagy miként dolgozza fel a neki szánt beszédet, mert segíthet megérteni, hogy a túlzott prozódia hogyan járul hozzá a hatékony beszédfeldolgozáshoz egy olyan nem emberi fajnál, amely készségesen támaszkodik a különböző beszédjelekre – például a verbális parancsokra.
 
L.A.

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.