2023. 05. 18. - 10:00

Halálos kutyavírustól tartanak a tudósok

Halálos kutyavírustól tartanak a tudósok

A halálosnak tekinthető kutyavírus olyan jeleket mutat, melyek alapján átterjedhet az emberekre – hívták fel a figyelmet a kutatók.

Van mitől félnünk? A tudósok megkongatták a vészharangot – aggódnak, hogy a gyilkos kutyainfluenza-vírus az embert is megfertőzheti.
 
A vírus ugyanis olyan jeleket mutat, amelyek halálos következményekkel járhatnak az ebet tartók számára.
 
Halálos kutyavírustól tartanak a tudósok
Halálos kutyavírustól tartanak a tudósok
 
Kutyákat először 2006-ban fertőzött meg a madárinfluenza H3N2 vírusa - a betegség mára bizonyítottan fenyegetést jelent az ebek számára, a tudósok azonban attól tartanak, hogy a kutyák „ugródeszkát” jelentenek majd és a betegség átterjedhet az emberekre.
 
„A kutyavírus változásai láthatóan jobban alkalmazkodnak az emlősökön belüli átvitelhez, ahogyan azt a kutyáknál ilyen hosszú idő után elvárhatjuk. Úgy tűnik, a vírus nem jelent különösebben aggasztó egészségügyi fenyegetést a kutyák számára – jobban aggódhatunk a hosszabb távú pandémiás lehetőség miatt más fajok, például az ember esetében” – mondta el James Wood professzor, a Cambridge-i Egyetem állatorvosi tanszékének vezetője.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.