2023. 09. 22. - 08:50

Sokan már élesben is bevetik - A robotika és az automatizálás kikerülhetetlen

Sokan már élesben is bevetik - A robotika és az automatizálás kikerülhetetlen

A vállalatok számára egyre inkább létfontosságú lesz az automatizáció és a robotok használata – állítja egy új kutatás, melyet a Gartner piackutató cég végzett.

Egyre kulcsfontosságúbbá válik a cégek számára a robotika és az automatizáció – különösen igaz ez a nagyipari vállalatok körében.
 
A Gartner piackutató cég végzett el egy kutatást, melyből kiderül, hogy 2026-ban várhatóan a globális nagyvállalatok 75 százaléka már használ majd valamilyen intralogisztikai intelligens robotot. Ez az ún. kiber-fizikai robotautomatizálás leginkább a raktári környezeteket érinti – tudatta a gyartastrend.hu.
 
Míg a raktári robotika piacának értéke 9, 9 milliárd dollár volt 2021-ben, 2027-re a szakemberek már több mint 23 milliárdra számítanak.
 
Egyre kulcsfontosságúbbá válik a cégek számára a robotika és az automatizáció
Egyre kulcsfontosságúbbá válik a cégek számára a robotika és az automatizáció
 
A vállalatok már most is számos feladatra használják a robotikát, az ipari dolgok internete (IloT), valamint a csatlakoztatott rendszerek alkalmazását – ilyen a komissiózás, az anyag-adagolás, a rendelés és a csomagolás, de az ellenőrzés és a raktárbiztonság is, számolt be a Mordor Intelligence.
 
Azon nagyvállalatok, amelyek választ adtak a kutatás keretében, több mint 30 százaléka aggódik a recesszió, az infláció, a munkaherőhiány miatt, ugyanakkor úgy gondolja, a munkaerőhiány kezelését illetően nincsenek rossz helyzetben - írta a gyartastrend.hu.
 
Válaszoltak arra is, miként haladnak a robotok jöbőbeni bevezetésével kapcsolatban a raktárakban, elosztóközpontokban. A cégek 46 százaléka jelenleg a tudásgyűjtés és oktatás fázisában tart, 14 százalékuk pedig azt felelte: a stratégia- és a jövőkép kialakítása fázisában van.
 
A vállalatok ugyancsak 14 százaléka merült bele a követelmények dokumentálásába, mások hatáselemzésre, kiválasztási folyamatra fókuszálnak, vagy éppen a keresekdelmi feltételeket véglegesítik. A cégek 3 százaléka már éles környezetben veti be első robotjait – tudatta a gyartastrend.hu.
 
S hogy hol használják leginkább a robotokat? A kutatás alapján első helyen a csomagolás áll, ezt az egységrakomány és a nehéz hasznos teher szállítása követ, majd a kollaboratív komissiózás, a raktárba betárolás, a ládák, rakományok szállítása.
 
Emellett már zajlik egyes helyeken a robotizált komissiózás, a rendelés és a rekeszek komissiózásában, a válogatásban és az utánpótlásban is használnak robotokat.
 
A kutatásból kiderült azt is, hogy a vállalatok elsősorban azért alkalmazzák az automatizációt, hogy mérsékeljék a munkaerőköltségeket, növeljék a termelést és az áteresztőképességet, de szánnak a robotokra pénzt azért is, hogy kezeljék a munkaerőhiányt és mindig legyen rendelkezésre álló munkaerő – írta meg a gyartastrend.hu.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.