2024. 05. 03. - 08:25

A technológiai innovációk szüntethetik meg a szakadékot nagy- és kis cégek között

A technológiai innovációk szüntethetik meg a szakadékot nagy- és kis cégek között
A technológiai innovációk potenciálisan megszüntethetik a nemzetközi nagyvállalatok és a hazai kis- és középvállalkozások között fennálló termelékenységbeli szakadékot - hívta fel a figyelmet Nagy Márton, a nemzetgazdasági miniszter, a Smart Manufacturing Festival (Smartman) budapesti záróeseményén.

 

 

A technológiai fejlesztések potenciálisan megszüntethetik a nemzetközi nagyvállalatok és a hazai kis- és középvállalkozások között fennálló termelékenységbeli szakadékot – mondta el Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a Smart Manufacturing Festival (Smartman) budapesti záróeseményén.
 
A miniszter hangsúlyozta: kiemelt fontosságúnak tartja e különbségek csökkentését, mivel ez egyike a gazdaságpolitika legégetőbb kihívásainak – tudatta az MTI.
 
Szavai szerint minden olyan kezdeményezés, amely összekapcsolja a kevésbé fejlett vállalkozásokat a piacvezetőkkel és lehetővé teszi számukra a legújabb technológiai megoldások elérését, üdvözlendő.
 
A miniszter úgy véli, hogy a magyar vállalkozásoknak érdemes bekapcsolódniuk a beszállítói láncokba és az exportpiacokra, ha fejlődni kívánnak – írta az MTI.
 
A technológiai innovációk szüntethetik meg a szakadékot nagy- és kis cégek között
A technológiai innovációk szüntethetik meg a szakadékot nagy- és kis cégek között
 
Bár ezek a lépések nem könnyűek, a szükséges források rendelkezésre állnak és folyamatosan megjelennek olyan pályázati lehetőségek, amelyek támogatják a zöld és technológiai átállást. Csak vállalkozó szellem és kezdeményezőkészség szükséges a lehetőségek kiaknázásához.
 
Nagy Márton szerint az alapok már megvannak a fejlődéshez, hiszen a magyar gazdaság nemzetközi szinten is versenyképes. A high-tech gyártás és annak exporton belüli aránya tekintetében a világ élvonalában van.
 
A technológiai fejlődés elengedhetetlen eleme a magyar versenyképességi stratégiának, s ma már még a legkisebb cégeknek is érdemes törekedniük a mesterséges intelligencia, a dróntechnika vagy az 5G alkalmazására.
 
Monostori László, az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség elnöke kiemelte: a digitalizáció a fenntartható fejlődés kulcsa.
 
A legfrissebb technológiai megoldások megismerése már egy kisvállalkozás számára is létfontosságú, ezek beszerzése pedig nem lehetetlen, hiszen egyre olcsóbbak és elérhetőbbek – írta az MTI.
 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságitudományi Egyetem dékánja egyetértett a miniszterrel abban, hogy a Smartman hozzájárul az ország gazdasági fejlődéséhez. A szervezők következő feladata a folytatás biztosítása, ami akkor lesz sikeres, ha minden résztvevő számára értéket kínál az kezdeményezés.
 
A Smartman több mint 30 iparvállalat, technológiai cég, felsőoktatási intézmény és kutatóhely részvételével jött létre.
 
Az ipari digitalizációs eseménysorozat többek között gyárlátogatásokkal, laborbemutatókkal, szakmai és ismeretterjesztő rendezvényekkel várta az érdeklődőket. Nagy Márton a záróeseményen támogatást ígért a kezdeményezés folytatásához – írta meg az MTI.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.