2023. 09. 13. - 09:35

Sertésekben növesztettek emberi veséket Kínában

Sertésekben növesztettek emberi veséket Kínában

Sikeresen növesztettek emberi veséket malacokban kínai tudósok egy rendkívüli kísérlet keretében.

Figyelemreméltó kísérlet zajlott Kínában: emberi veséket növesztettek sertésekben a tudósok a Guangzhou Biomedicina és Egészségügyi Intézetben.
 
A vese-tenyésztés sikeres volt - ez az első alkalom, hogy kutatók képesek voltak „humanizált” szervet növeszteni egy másik fajon belül. Most pedig azon dolgoznak, hogy más szerveket - beleértve a szíveket és a hasnyálmirigyet – növesszenek sertések belsejében.
 
Sertésekben növesztettek emberi veséket Kínában
Sertésekben növesztettek emberi veséket Kínában
 
A kutatás hosszú távú célja olyan szervek létrehozása, amelyek használhatók emberi átültetésekhez.
 
A Guangzhou kutatócsapata úgy döntött, a vesékre összpontosít, mivel ez számít az egyik első szervnek, amely fejlődik - s egyben a leggyakrabban átültetett szerv is.
 
„Egerekben patkányszerveket, egérszerveket pedig patkányokban előállítottak már - de az emberi szervek sertésekben növesztésére tett korábbi kísérletek nem jártak sikerrel” – mondta el Lai Liangxue professzor.
 
Hozzátette, hogy az ő megközelítésük javítja az emberi sejtek beépülését a recipiens szövetekbe, s lehetővé teszi számunkra, hogy emberi szerveket növeszthessenek sertésekben.
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.