2023. 09. 20. - 09:55

A kínai cégek gyorsabban digitalizálódnak, mint a más országokban levők

A kínai cégek gyorsabban digitalizálódnak, mint a más országokban levők

Egy, hét országra kiterjedő felmérés szerint a kínai cégek gyorsabban digitalizálódnak, mint az más országokban jellemző – a tanulmányt a Huawei tette közzé.

Úgy tűnik, nagyobb tempóban digitalizálódnak a kínai vállalatok, mint más országokéi. Egy, hét országra kiterjedő felmérés szerint a kínai cégek igencsak élen járnak ezen a téren.
 
A Huawei tette közzé a részére készült tanulmányt, a Digitalizáció és hatása a munkahelyekre címmel, amely új betekintést nyújt a témába, s ehhez világszerte 7 országban több mint 13 ezer alkalmazottat kérdeztek meg.
 
Ez az első nemzetközi tanulmány a munkahelyi digitalizációról, amely a technológia önkényes számítása helyett a munkavállalók tényleges tapasztalataira támaszkodik.
 
„Ez a tanulmány rávilágít a digitalizáció munka jellegére gyakorolt, átalakító hatására a különböző nemzetközi kontextusokban - mondta a szerző, dr. Schneider, a Hochschule Trier (Németországi Alkalmazott Tudományok Egyeteme) munkatársa. - A digitalizáció felgyorsulásával a szervezeteknek alkalmazkodniuk kell stratégiáikhoz, kihasználni a dolgozók már meglévő készségeit, illetve a legújabb technológiákat, különben lemaradnak.”
 
A kínai cégek gyorsabban digitalizálódnak, mint más országokban levők
A kínai cégek gyorsabban digitalizálódnak, mint más országokban levők
 
A kutatást Prof. Dr. Anna Schneider végezte a YouGov-val együttműködve - Kínában, Franciaországban, Németországban, Görögországban, Olaszországban, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban.
 
Három kulcsfontosságú megállapítást osztott meg a jelentésből.
 
Az egyik és talán a leglényegesebb, hogy a kínai cégek jobban támaszkodnak a digitális eszközökre a munkahelyeken, mint ahogyan az a többi megkérdezett országban jellemző.
 
A folyamatosan korszerűsített szélessávú infrastruktúra, valamint a lakosság és az új technológiákat felkaroló vállalkozások magyarázzák a kínai cégek vezető pozícióját - a felmérés részeként. A vállalkozások egyre növekvő digitalizációja lehetőségeket nyit meg az agilisabb munkaerő előtt.
 
Az európai vállalkozásokban régóta kialakult rutinok tovább korlátozzák a digitális technológiák használatát. Az ember-számítógép interakció (HCI) egy különösen szemléltető példa a felmérésből.
 
A HCI egyre intuitívabb lesz, ahogyan az érintőképernyők, a nagy nyelvi modellek és a kiterjesztett/virtuális valóság is érettebbé válnak. Egyes európai országok irodáiban azonban az összes HCI több mint fele kemény billentyűzeten történik, még a leginkább digitalizált munkahelyeken is.
 
A tanulmány második kulcsfontosságú megállapítása, hogy a munkahelyi digitalizáció magas szintje több mint 20 százalékkal ösztönzi a munkahelyen belüli tudáscserét az alacsonyabb szintű digitalizációval rendelkező cégekhez képest.
 
A digitális eszközök elérhetősége jelentősen megkönnyíti a távoli és rugalmas kommunikációt. A fejlett digitális eszközök emellett kiváló belső hozzáférést tesznek lehetővé a tárolt tudáshoz az intelligens keresési algoritmusok vagy a közösségi hálózatok funkcióit utánzó alkalmazások révén. A nagy nyelvi modellek által felhatalmazott új interfészek tovább gyorsíthatják a tudás elérését és cseréjét azon cégek esetében, amelyek elfogadják ezeket.
 
Emellett a digitális átalakulás jövőbeli fejlődése és sikere szempontjából meghatározó építőelemek lesznek a digitális készségek és a számítógépekkel való interakció új módjai.
 
A fejlett és virtuális felületek munkahelyi használata minden vizsgált országban érezhetően elmarad a magánhasználattól.
 
A válaszadók következetesen arra számítanak, hogy ez a különbség a következő 5 évben tovább nő. A vállalkozások gyakran jelentős tehetetlenséggel szembesülnek az új interfészek bevezetésekor a professzionális berendezések hosszabb termékéletciklusa és az alkalmazottak átképzéséhez szükséges erőforrások hiánya miatt.
 
A felmérés azt mutatta, hogy ez utóbbi sokkal kisebb probléma lehet, mint azt általában a vállalkozások állítják. Az egyének egyértelműen jobban készen állnak az új interfészek befogadására mint a cégek, amelyeknél dolgoznak - mivel általában nagyon bíznak abban, hogy képesek kezelni az érintésközpontú, hang- és gesztus interfészeket, függetlenül attól, hogy munkahelyük mennyire digitalizált.
 
A Huawei számára készített tanulmány rámutat arra, hogy sürgősen szakpolitikai lépésekre és befektetésekre van szükség azokon a területeken, amelyek felgyorsíthatják a cégeknél használt digitális technológiák átfogó frissítését és biztosíthatják a digitális hozadék inkluzív megosztását.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.