2020. 10. 16. - 12:20
Jo-jó diéta: inzulinrezisztenciát kockáztatunk vele

Nagyon fontos, hogy akkor is helyesen táplálkozzunk, ha fogyás a célunk! Azok ugyanis, akik rendszeresen lefogynak, majd visszahíznak, inzulinrezisztenciát kockáztatnak.
Karcsúnak lenni, szépen lefogyni számos ember vágya. Sokan azonban sajnos úgy gondolják, a gyors és drámai súlyvesztés is célravezető.
Csakhogy a jo-jo effektus veszélyes. Inzulinrezisztenciát kockáztat, aki rendszeresen lefogy, majd visszahízik.
A vércukorszintet újra egyensúlyba lehet hozni, s ezzel elkerülni az inzulin-problémát. Ennek módja az, hogy fehérje alapú étkezési tervet készítünk, melyben zsírokat használunk energiaforrásként.

Nagyon fontos odafigyelni a megfelelő arányokra, ha egészségesen fogyunk
Egy étkezési nap nagyvonalakban az alábbiak szerint alakulhat:
Reggeli: zabkása, egy tojás, egy fél csészényi bogyós gyümölcs (pl. áfonya).
Reggeli nassonlivaló: egy kis mandulavaj
Ebéd: az ebédnek tartalmaznia kell keményítőt, hogy stabilizálja az energiát és megelőzze a vércukorszint leesését – ilyen az édesburgonya, melyet zöldségekkel és fehérjével fogyasszunk.
Délutáni nassolnivaló: gyümölcs és egy marék mandula
Vacsora: keményítőt ilyenkor ne együnk. Csak fehérje és zöldség jöhet számításba.
Együnk!
Minden orvosszakértő egyetért abban, hogy enni kell – még az elit atléták sem vágnak bele egy-egy meglehetősen leterhelő edzésbe anélkül, hogy alaposan fel ne töltenék magukat étellel.
Ha nem tervezünk komolyabb megmérettetést valamilyen sportágban, akkor is ugyanazt a szabályt kell követni: ha kevesebbet eszünk, kevesebb mozgással is jól vagyunk, de ha többet edzünk, többet is kell enni.
Egyszerűen nincs ok arra, hogy durva diétával sanyargassuk magunkat. Ráadásul nem hatékonyak hosszútávon, s csak számos egészségügyi problémának tesszük ki magunkat.
Óvatosan és ésszel fogyókúrázzunk!
László Adrienn