2020. 09. 18. - 12:00
Fogyás: Így edd a chia magot hozzá!

Ha megfelelően vannak elkészítve, a chia magok remekül felpörgetik az emésztőrendszert, javítják az anyagcserét és hozzájárulnak a fogyáshoz. Hogy érdemes tehát fogyasztani őket?
Sokan ismerik és fogyasztják a chia magvakat, ám olyanok is akadnak, akik eddig sosem próbálták ki azokat.
A chia mag Mexikó középső és déli részén őshonos növény apró, sötét színű magjai, melyek nélkülözhetetlen tápanyagokkal vannak tele – így antioxidánsokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, élelmi rosttal, fehérjével és Omega-3 zsírsavakkal.
A chia magvakat kimondottan ajánlják azoknak, akik fogyást szeretnének elérni.
Ha megfelelően vannak elkészítve, javíthatják emésztőrendszerünk egészségét és az anyagcserénket, ami elengedhetetlen az egészséges testsúly megőrzéséhez.
A népi hagyomány szerint ezeket az apró magokat az ókorban energiafokozóként használták, s meglehetősen népszerű volt a harcosok körében.
Kutatások pedig kimutatták, hogy a chia magok elősegítik a szív egészségét, segítenek kezelni a diabéteszt, megelőzni az idő előtti öregedést, a mellrákot és a méhnyakrákot. A csontokat is erősítik.

A chia magvakat legjobb kiáztatva és egyéb ételben enni
Miként járul hozzá a fogyáshoz a chia mag?
A chia mag kitűnő növényi fehérjeforrás - létfontosságú az izomépítéshez, a vércukor-egyensúlyhoz és a zsírégetéshez. A fehérje segít, hogy hosszabb ideig telítettek legyünk, s csökkenti az étvágyat, ami a kalóriabevitelt is mérsékeli.
Ha naponta 2 evőkanál chia magot megeszünk, azzal csaknem 10 gramm rostot viszünk be szervezetünkbe - ez körülbelül az ajánlott napi bevitel 40 százaléka. A magas rosttartalmú ételeket hosszabb idő megemészteni, ezért érezzük magunkat tovább telítettnek.
Egy 2015-ös tanulmány rámutatott: ha napi 30 gramm rostot fogyasztunk, az annyi súlyt segít leadni, mint egy bonyolult fogyókúra.
A rostok szabályozzák a bélmozgást és megszüntethetik a belekben felhalmozódott méreganyagokat is. Tanulmányok világítottak rá, hogy a chia mag fogyasztása csökkenti a zsigeri zsírszöveteket, más néven a hasi zsírokat.
Ha a chia magra szavazunk, csináljuk jól!
Kevésbé jó ötlet chia magot szórni ételeinkre, mert így nem használjuk ki igazán a mag erejét. Hogyan érünk el jobb eredményt?
Áztassuk be éjszakára a chia magokat. Emésztésgátlót is tartalmaznak – ezek védik meg őket a talajban, miközben a tökéletes feltételeket várják a csírázáshoz. A magvak teljes tápértéke akkor szabadul fel, amikor ezeket eltávolítjuk – s ez csak akkor történik meg, ha a magok kicsíráznak.
Vagyis, fontos kicsíráztatni őket, mielőtt fogyasztjuk.
Áztassuk őket folyadékban - vízben vagy növényi tejben -, a legjobb, ha egész éjszakára berakjuk, de 20 perc is megteszi. Persze, nyugodtan ehetjük a magvakat enélkül is, de úgy nem hozzuk ki belőlük a maximumot.
Plusz, ha szárazon esszük, a szervezetünkből szívja magába a folyadékot és dehidratációt okozhat.
Adjuk smoothie-hoz, készítsünk chia pudingot
Tegyünk 2 evőkanálnyi chia magot egy turmixpohárba és adjunk hozzá vizet vagy növényi tejet (1 rész chia magra és 8 rész folyadékra törekedjünk).
Keverjük meg őket, hogy megfelelően összeálljanak, s egy egy éjszakán át áztassuk. Reggel tegyük a zöldséget és a gyümölcsöt ugyanebbe a pohárba vagy tálba, adjunk hozzá még folyadékot és turmixoljuk össze, hogy egészséges egyveleget kapjunk.
A chia magos puding tökéletes munkahelyi étel is lehet: akár 3 napra eleget is készíthetünk egyszerre, és hagyhatjuk a hűtőben.
László Adrienn