2022. 10. 17. - 12:00

Finomított gabona? – Korai szívbetegség is lehet a hatása

Finomított gabona? – Korai szívbetegség is lehet a hatása

A finomított gabonák fogyasztása korábban szívbetegséget okozhat, ugyanis a cukros, olajos étrendhez hasonló a hatása – áll egy új tanulmányban.

A finomított gabonafélék, így a fehér kenyér és a fehér rizs fogyasztása hasonló a cukrokkal és olajokkal teli étrendhez: összefüggésbe hozható a korai koszorúér-betegség valószínűségével– mutatott rá egy új tanulmány.
 
Ezzel szemben a teljes kiőrlésű gabonák - például a teljes kiőrlésű kenyér, a teljes zab vagy a quinoa – evése a korai koszorúér-betegség kockázatának csökkenésével járt.
 
A tanulmányról az American College of Cardiology Middle East adott ki közleményt.
 
A teljes kiőrlésű élelmiszerek tartalmazzák a teljes kiőrlésű gabonát – a finomított szemeket azonban lisztté vagy darává őrölik az eltarthatóság javítása céljából. A finomított gabonaszemek fontos tápanyagokat veszítenek el a folyamat során – emelte ki a kardiológiai csoport.
 
A teljes kiőrlésű gabona és egészséges élelmiszerek hozzájárulnak egészségünkhöz
A teljes kiőrlésű gabona és egészséges élelmiszerek hozzájárulnak egészségünkhöz
 
A szakemberek – és az ajánlások -  olyan étrendet javasolnak a szív- és érrendszeri betegségek elsődleges megelőzésére, amely a zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonák és halak fogyasztását helyezi előtérbe, csökkentve a szívbetegség kockázati tényezőit.
 
Az új tanulmány feltárta a kapcsolatot a finomított és a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása, valamint a korai koszorúér-betegség kialakulásának rizikója közötti összefüggést, amelyet az 55 év alatti férfiaknál vagy a 65 év alatti nőknél a koszorúerek atheroscleroticus szűkületeként határoztak meg Iránban.
 
„A nagy mennyiségű egészségtelen és finomított gabona fogyasztását magába foglaló étkezés hasonlónak tekinthető a sok egészségtelen cukrot és olajat tartalmazó étrendhez” – jelentette ki dr. Mohammad Amin Khajavi Gaskarei, a tanulmány vezető szerzője, az Iszfaháni Orvostudományi Egyetem Iszfaháni Szív- és Érrendszeri Kutatóközpontjának és Kardiovaszkuláris Kutatóintézetének munkatársa.
 
A kutatók közlemény szerint a dohányzás, a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás és a cukorbetegség hangsúlyos kockázati tényezők a korai koszorúér-betegség kialakulását illetően, amely gyakran kezdődik tünetmentesen, de mellkasi fájdalomhoz és/vagy szívrohamhoz vezethet, az artéria falának szűkületéből vagy plakkszakadásából eredően.
 
A tanulmányban több mint 2 ezer, korai koszorúér-betegségben szenvedő személy vett részt Iránban,  katéterező laboratóriumokkal rendelkező kórházakból, akiknél végeztek koszorúér-angiográfiát. A nők 70 évesek vagy fiatalabbak, a férfiak 60 esztendősek vagy annál fiatalabbak voltak.
 
Végül a kutatásba 1.369 olyan beteget vontak be, akiknek elzáródott legalább 75 százaléka a koszorúrnek, vagy legalább 50 százaléka a bal fő koszorúérnek. Emellett egy 1.168, normális koszorúérrel rendelkező betegből állt a kontrollcsoport.
 
A résztvevők egy kérdőívet töltöttek ki ez étrendjük értékeléséhez.
 
A zavaró változók kiigazítása után a kutatók megállapították, hogy a finomított gabonák nagyobb bevitele a szívbetegség fokozott kockázatával jár együtt, míg a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása fordított arányban áll a rizikó csökkenésével.
 
„Mivel egyre több tanulmány bizonyítja a finomított gabonafogyasztás globális növekedését, valamint az általános egészségi állapotra gyakorolt ​​hatást, fontos, hogy megtaláljuk a módját, hogyan bátorítsuk és oktassuk az embereket a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztásának előnyeire” – mondta Khajavi Gaskarei.
 
Ennek a stratégiának magában kell foglalnia a témával kapcsolatos folyamatos kutatást, jobb étrendi választások megtanítását az iskolákban és más nyilvános helyeken. A stratégia a klinikusokat arra biztatná, hogy osszák meg pácienseikkel a teljes kiőrlésű gabonák előnyeit.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.