Vörösbor is segít elkerülni a fogszuvasodást?
Bizonyítékok vannak arra, hogy a bor fogyasztása jót tehet a vastagbélnek és a szívnek, valószínűleg bőséges és szerkezetileg sokszínű polifenoltartalma miatt. Kutatók szerint azonban a fogak is profitálnak belőle.
Korábban is hallhattunk már arról, hogy a bor – különösen, ha vörös – elszínezheti a fogakat. Másrészt azonban igen előnyös hatásai lehetnek.
Kutatók szerint bizonyítékok vannak rá, hogy a borfogyasztás nemcsak a szívre és a vastagbélre van jó hatással – a szájhigiéniára és a fogakra is. Ennek lehetséges oka az, hogy nagy mennyiségben tartalmaz strukturálisan különböző polifenolt.
A Journal of Agricultural and Food Chemistry szaklapban a kutatók leírták: hagyományosan a polifenolok bizonyos egészségügyi előnyeit annak tulajdonítják, hogy ezek az anyagok antioxidánsok, vagyis megvédik a szervezetet a szabadgyökök károsító hatásaitól.
A jó fogakban a polifenolok is szerepet játszanak?
A közelmúltbeli tanulmány ugyanakkor arra utal: a polifenolok elősegíthetik az egészséget azáltal is, hogy aktívan kölcsönhatásba lépnek a bélben levő baktériumokkal.
Ez azért lehet igaz, mert a zöldségek és a gyümölcsök polifenolokat állítanak elő, hogy a káros baktériumok és egyéb kórokozók által okozandó fertőzéseket távoltartsák.
M. Victoria Moreno-Arribas és kollégái azt szerették volna tudni, vajon a bor és a szőlő polifenoljai megvédik-e a fogakat és az ínyt, s ez miként működik molekuláris szinten.
A kutatók két vörösbor polifenoljainak hatását ellenőrizték, ahogyan a kereskedelemben elérhető szőlőmag- és vörösbor kivonatokat is, a baktériumok tekintetében, amelyek a fogakhoz és az ínyhez tapadnak, s dentális plakkot, fogszuvasodást és periodontális megbetegedéseket okoznak.
A vörösbor fogyasztása is hozzájárulhat a fogak védelméhez
Az ínyszövetet modellező sejtekkel történő munka során a kutatók rájöttek, hogy a két bor-polifenol izoltáltan – a kaffein és p-kumerinsav általánosságban jobbak voltak, mint a teljes borkivonatok abban,hogy a baktériumokat meggátolják a sejtekhez való hozzátapadásban.
Amikor Streptococcus dentisani-val kombinálták – amely orális probiotikum – a polifenolok a patogén baktériumok leküzdésében jobbnak bizonyultak.
A kutatók arra is rájöttek hogy ún. metabolitok jöttek létre, amikor elkezdődött a polifenolok emésztése a szájban, s ez felelős lehet a hatások egy részéért.
Kapcsolódó cikk:
Hogyan okozhat az ínybetegség rákot?
Fogbajok: nanotechnológia segíthet a felépülésben
B.A.
https://millennium-egeszsegkozpont.hu/