2019. 11. 05. - 10:55
Top 4 - Ételek, amelyek segítenek fogérzékenység esetén
A fogak érzékenységét általában az okozza, hogy a dentin ki van téve a külső hatásoknak, többnyire a fogzománc károsodása miatt. Bizonyos ételek segíthetnek a problémán. Mit érdemes gyakran enni?
Ha érzékeny a fogunk, annak általában az az oka, hogy a dentin a fogzománc károsodása miatt ki van téve a külső hatásoknak. Egyes ételektől rosszabbul érezhetjük magunkat, míg mások kimondottan segítenek fogérzékenység esetén.
Lássuk, mit érdemes beiktatni étrendünkbe!
1.Rostban gazdag élelmiszerek: a magas rosttartalmú ételek, így a friss vagy szárított gyümölcsök és zöldségek – bab, borsó, káposzta – folyamatosan biztosítják a nyálképződést, ami elősegíti az ásványi anyagok védelmét az érzékenység ellen.
Tojás és tej mindenképp kerüljön étrendünkbe fogérzékenység esetén
2.Együnk sok kalciumot, amely kulcsfontosságú összetevő a fogproblémák megelőzésében. A kalcium remek forrása a tej és a sajt – hogy csak a két legfontosabbat említsük -, melyek segítenek újjáépíteni a fogzománcot és erősíteni a csontot a fogak körül.
A tej nemcsak gazdag kalciumforrás, de segít csökkenteni a szájban a pH-t is. A sajt emellett lúgos élelmiszer, amely lúgos filmet képez a fogak körül és növeli a pH-szintet a szájban.
3.Nagy segítséget jelent a tojás is. Nagyszerű fehérje-forrás ugyanis, de kalciumot, A-vitamint, D-vitamint is tartalmaz. Ezek pedig elengedhetetlen a fogak mineralizációjához.
4.Igyunk elegendő vizet: naponta legalább 4 liter víz elfogyasztása szükséges. Ez különösen fontos evés után, mivel segít lemosni a plakkot, amely a fogakhoz tapad és fájdalmat, illetve érzékenységet válthat ki.
A cikket folytatjuk azokkal az ételekkel, amelyek fogyasztása kerülendő.
László Adrienn