2024. 02. 12. - 10:00
Szájegészség - Jobbak a leveles zöldségek a szájvíznél?
Nagyon úgy tűnik, hogy a leveles zöldségek fogyasztása hasznosabb lehet a száj egészségére nézve, mint a szájvíz használata.
Meglepően sok embert érint manapság az ínybetegség. Ennek jellemző kezelései közé tartozik a szájvíz, illetve súlyos esetekben az antibiotikumok alkalmazása.
A kezeléseknek azonban olyan mellékhatásai lehetnek, mint a szájszárazság, az antimikrobiális rezisztencia kialakulása és a vérnyomás emelkedése.
A kutatások azonban kimutatták, hogy a nitrát nevű molekulának, amely a zöld leveles zöldségekben található, kevesebb mellékhatása van és nagyobb előnyökkel jár a száj egészségére nézve. Ráadásul, teljesen természetes alternatívaként használható a szájbetegségek kezelésére.
De mitől lesz gondunk?
A nem megfelelő fogmosás és fogselyem használata lepedék, ragacsos baktériumréteg felhalmozódásához vezet a fogak és az íny felszínén. A lepedék fogszuvasodást és fogínybetegséget okoz. A cukros és savas ételek, a szájszárazság és a dohányzás szintén hozzájárulhatnak a rossz lehelethez, a fogszuvasodáshoz és az ínyfertőzések kialakulásához.
Szájegészség - Jobbak a leveles zöldségek a szájvíznél?
Az ínybetegségek két fő típusa a fogínygyulladás és a parodontitis. Az ínygyulladás az íny vörösségét, duzzadását és vérzését okozza. A parodontitis az ínybetegség előrehaladottabb formája, amely károsítja a fogakat tartó lágyszöveteket és a csontokat.
A fogágybetegség emiatt a fogak elvesztéséhez vezethet – sőt, ha a szájból származó baktériumok bejutnak a véráramba, hozzájárulhatnak olyan szisztémás rendellenességek kialakulásához, mint a szív- és érrendszeri betegségek, a demencia, a cukorbetegség és a rheumatoid arthritis.
A leveles zöldség lehet a megoldás
A levélzöldségek és gyökérzöldségek tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal. Ma már nem újonság az sem, hogy az ezekből a zöldségekből álló étrend alapvető fontosságú az egészséges testsúly megőrzésében, az immunrendszer erősítésében, valamint a szívbetegségek, a rák és a cukorbetegség megelőzésében.
A leveles zöldségek számos egészségügyi előnye részben abból adódik, hogy a spenót, a saláta és a cékla tele van nitráttal, melyet a szájban lévő nitrát-redukáló baktériumok nitrogén-monoxiddá redukálhatnak.
A nitrogén-monoxid ismerten csökkenti a vérnyomást és javítja az edzési teljesítményt.
A szájban is nagy segítség azonban: segít megelőzni a rossz baktériumok túlszaporodását és mérsékeli a száj savasságát. Mindkettő ínybetegséget és fogszuvasodást okozhat.
A nitrát- és szájhigiéniai kutatásuk részeként a kutatók versenysportolókat vizsgáltak. A sportolók hajlamosak az ínybetegségekre a magas szénhidrátbevitel miatt – ami az ínyszövetek gyulladását okozhatja – , illetve a stressz és az edzés közbeni nehéz légzés miatti szájszárazság okán.
A vizsgálat kimutatta, hogy a - nagyjából 12 millimól nitrátot tartalmazó - céklalé megvédte a fogaikat a savas sportitaloktól és a szénhidrát-zseléktől edzés közben – ez arra utal, hogy a nitrátot a sportolók használhatják prebiotikumként a fogszuvasodás kockázatának csökkentésére.
A nitrát szájhigiénés prebiotikumként valóban ígéretesnek tűnik.
A jó szájhigiénia és a nitrátban gazdag étrend lehet az egészségesebb test, a szép mosoly és a betegségektől mentes íny kulcsa.
Ez különösen jó hír azoknak, akiknek leginkább ki vannak téve a szájhigiénés romlás veszélyének, például a várandós nőknek és az időseknek.
L.A.