2019. 05. 21. - 11:45
Mit tehetünk a fogszuvasodás ellen?
Egy új kutatás szerint saját immunsejtjeink véletlenszerűen fogszuvasodáshoz vezethetnek – vannak azonban ételek, melyek segíthetnek fenntartani a megfelelő szájhigiéniát. Többek között a csontleves.
Ahogyan egy új kutatás rámutatott, saját immunrendszerünk képes hozzájárulni a fogszuvasodás kialakulásához és a tömések tönkremenéséhez – a tanulmány, melyet az Acta Biomaterialia szaklap közölt, azt állítja: a neutrofil nevű immunsejtek potenciálisan növelhetik azon baktériumok hatásait, amelyek kárt okoznak a fogakban.
Amennyiben a szájban bakteriális támadás történik, a szervezet immunsejteket küld, hogy kivédje azt.
Azonban, mivel elpusztítják a behatoló baktériumokat, a környezetüket is megsemmisíthetik – a neutrofilek véletlenül károsítják a fogakat, miközben savtermeléssel szállnak szembe a baktériumokkal. A sav demineralizálja a fogakat.
A fogak szuvasodását kivédhetjük rendszeres ellenőrzéssel is
Még valami történik viszont a küzdelem során. Az immunsejtek és a baktériumok enzimjei gyorsan lebontják a fogakat, károsodást okozva azok kompozit töméseiben. A neutrofileknek önmaguktól nincs savuk.
A fő hiba, mely a fogzománc demineralizációja mögött áll (a fogak borítása többségében kalciumból és foszfátból rakódik össze), a Streptococcus mutans néven ismert baktérium.
Ez a baktérium ragadós plakkot képez a fogakon és kiválasztja az ásványi anyagok erózióját okozó savat, ezáltal apró szuvasodást idéz elő. Az állapot a fogérzékenység tüneteit produkálja, beszínezve az egyébként gyöngyházfényű fogakat.
A különböző tényezők kombinációja növeli a fogszuvasodás veszélyét. Ezek lehetnek a cukros ételek, a nem megfelelő fogmosás, a fogászati tömések, a nem elegendő fluorid és a gyakori nassolás.
Amennyiben nem kezelik, a fogszuvasodás súlyos fájdalmat, duzzanatot, sőt gennyesedést válthat ki a fogakban, a pozíciója megváltozhat, sőt fogvesztés is bekövetkezhet. A súlyos ínyfájdalom szintén lehet a fogszuvasodás jele – ezek összességében meggátolhatnak minket abban, hogy értékes, tápláló élelmiszereket fogyasszunk, hiszen nem tudjuk kellően megrágni azokat. Tápanyaghiány alakulhat ki.
Pánikra ugyanakkor nincs ok, mivel a fogszuvasodást hatékonyan meg lehet előzni és kezelhető is megfelelő szájhigiéniával és a fogorvos 6 havonkénti meglátogatásával.
A legjobb, ha legalább kétszer mosunk fogat a héten fluoridos fogkrémmel, naponta fogselymezünk és korlátozzuk a cukorfogyasztásunkat. Kerüljük a szénsavas italok fogyasztását.
Bizonyos étrendi szokásokkal szintén hozzájárulhatunk ahhoz, hogy fenntartsuk fogaink egészségét és az egészséges szájhigiéniát.
A cikket az ételekkel folytatjuk.
László Adrienn