2023. 11. 14. - 08:35

Mit tehetünk a fogászati implantátum tartósságáért?

Mit tehetünk a fogászati implantátum tartósságáért?

A fogimplantátum  a fogpótlás népszerű és hatékony módja. Komoly segítséget jelent, ugyanakkor fontos vigyázni rá. Mit tehetünk, hogy minél tovább kitűnő állapotban legyen?

A fogimplantátum népszerű és hatékony módszer a hiányzó fogak pótlására. Alkalmazzák fogsorok alátámasztására is.
 
A fogászati implantátumok titánból, illetve más, az emberi szervezettel kompatibilis anyagokból készülnek. A titán a fogászati implantátumok legszélesebb körben használt anyaga, mivel erős és tartós.
 
A fogászati implantátumokat az állcsontba helyezik, ahol idővel összeolvadnak a csonttal – ez a csontintegráció. A folyamat stabilitást és szilárdságot ad az implantátumoknak. Amint az osszeointegráció befejeződött, az implantátum új gyökérré válik a fog számára. Ezt követően használható fogkorona, híd vagy fogsor megtámasztására.
 
A fogászati implantátumoknak számos előnye van. Több módon is hozzájárulnak a megfelelő általános egészségi állapothoz és jólléthez.
 
A fogászati implantátum a behelyezését követően gondos ápolást is igényel
A fogászati implantátum a behelyezését követően gondos ápolást is igényel
 
Segítenek abban, hogy tudjunk megfelelően enni. Ha ugyanis elveszítjük a fogainkat, bizonyos élelmiszerek elfogyasztása nehézkes lehet. A fogászati implantátumok segítségével hatékonyabban rághatjuk meg az ételt, így nyugodtan ehetünk bármit.
 
Az egészséges táplálkozás pedig igencsak fontos az általános egészség szempontjából.
 
A fogbeültetéssel a beszéd is javulhat, a hiányzó fogak ugyanis beszédproblémákkal járhatnak. A fogászati implantátumok a normál rágási funkció visszaállításával segítik a beszéd javulását.
 
A fogimplantátumok általánosságban is segítséget nyújtanak ahhoz, hogy az ember jobban érezze magát, visszanyerje önbizalmát. Akinek hiányoznak a fogai, annak a probléma az önbecsülését is befolyásolhatja, s kevésbé lesz magabiztos a megjelenését illetően. A fogászati implantátumok visszaadhatják megnyerő mosolyát.
 
Nagyon fontos azonban, hogy vigyázzunk rájuk!
 
Ha megvannak a fogimplantátumok, azokról megfelelően gondoskodni is kell. Fontos biztosítani a tartósságukat. A rendszeres fogmosás és fogselyem használata kötelező -  ugyanígy a rendszeres fogászati ellenőrzések is.
 
Mit tehetünk azonban még azért, hogy a fogimplantátumok élettartamát meghosszabbítsuk?
 
1.Le kell szoknunk a dohányzásról! Ezt azt általános egészségünk érdekében is fontos megtennünk, de különösen fontos a cigaretta elhagyása, ha rendelkezünk fogászati implantátummal. A dohányzás növeli az implantátum meghibásodásának kockázatát és ínybetegséget is kiválthat az implantátum környékén.
 
2.Étkezzünk egészségesen! A kiegyensúlyozott étrend segít megőrizni a fogak és az íny egészségét, ami viszont segít meghosszabbítani az implantátumok élettartamát. Kerüljük a cukros és savas ételeket, amelyek lebonthatják a fogzománcot – együnk helyettük sok gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű gabonát.
 
3.Legyünk óvatosak a kemény ételekkel – bár a fogászati implantátumokat tartósra tervezik, azért nem elpusztíthatatlanok. Ha kemény cukorkába harapunk, vagy foggal nyitunk ki, tépünk el dolgokat, károsíthatjuk a fogpótlásunkat. Amennyiben repedést észlelünk, azonnal forduljunk fogorvosunkhoz.
 
4.Legyen elsődleges feladatunk a szájhigiénia: a fogmosás és a fogselyem használata kulcsfontosságú az implantátumok tisztán tartásához és ahhoz, hogy mentesek maradjanak a baktériumoktól. A napi szintű otthoni ellátása mellett mindenképpen tisztíttassuk az implantátumot a fogorvosnál is bizonyos időközönként.
 
L.A.
 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.