2023. 11. 21. - 08:20

Már alakváltó robotfogkefét is fejlesztettek

Már alakváltó robotfogkefét is fejlesztettek

Mint az többször bizonyítást nyert már, az automatizált eszközök hatékonyabban tisztítják a fogakat. A Pennsylvaniai Egyetem kutatói által kifejlesztett robotfogkefe alakváltoztatásra is képes.

Alakját is megváltoztatja a hatékonyabb tisztítás érdekében egy újonnan kifejlesztett fogkefe: az apró robot sörteszerű szerkezetté alakulhat, lesöpri a lepedéket a fogfelszínről - máskor pedig képes bársonyos fogselyemként csúszni a fogak között.
 
A Pennsylvaniai Egyetem kutatóinak egy csoportja alternatívát szeretett volna kínálni a fogmosás és fogselyem hétköznapi és mechanikus tevékenységére.
 
A kutatócsoport olyan kihangosítható roboteszközt dolgozott ki, amely a jövőben akár végleg helyettesítheti is a fogkeféket. Az automata tisztítóeszköz testreszabott módon dörzsölheti a fogakat.
 
Szép mosoly - A technológia sokkal hatékonyabb fogtiszítást tesz lehetővé
Szép mosoly - A technológia sokkal hatékonyabb fogtiszítást tesz lehetővé
 
Az ember szájüregében több millió baktérium él. Manapság pedig már egyre több bizonyíték utal arra, hogy a fogkefék még a látható tisztára öblítés után is szennyezettek maradhatnak – a potenciálisan patogén organizmusokkal.
 
A fogkefék alakja és mérete módosult a hosszú évek során. A szakemberek komoly erőfeszítéseket tettek azért, hogy tisztításukat hatékonyabbá tegyék és összességében biztonságosak legyenek.
 
A fogkefék funkcionális jellemzői azonban többé-kevésbé változatlanok maradtak az elektromos motorok hozzáadása ellenére.
 
A robotfogkefe személyre szabott ecsetformával dolgozik
 
Nos, a kutatók által kifejlesztett robotfogkefével a felhasználó személyre szabott ecsetformát választhat.
 
A Pennsylvaniai Fogorvostudományi Iskola, valamint a Műszaki és Alkalmazott Tudományok Iskola kutatói kimutatták, hogy a kéz nélküli rendszer hatékonyan tud védekezni a fogszuvasodást okozó baktériumok és a lepedék ellen.
 
Az automatizált kefe vas-oxid nanorészecskékből készül, melyek katalitikus és mágneses tulajdonságokkal is rendelkeznek. A mágneses mező segítségével a kutatók megpróbáltak a robotkefének sörteszerű struktúrákat kialakítani, amelyek lesöpörhetik a lepedéket a fog felszínéről - máskor pedig megnyúlt szálakká alakulhatnak, amelyek fogselyemszerűen elcsúszhatnak a fogak között.
 
Egy kémiai reakció mindkét esetben arra készteti a nanorészecskéket, hogy antimikrobiális szereket termeljenek, amelyek tovább pusztítják a káros szájbaktériumokat.
 
Nem számít, hogy az embernek egyenesek vagy rosszul illeszkedőek-e a fogai, a technológia alkalmazkodik a különböző felületekhez – állítják a kutatók.
 
Nem jelent gondot a ragadós biofilm sem
 
A kísérletek kimutatták, hogy az automatizált eszköz alakváltoztató funkciója segít eltávolítani a ragadós biofilmeket, amelyek szuvasodáshoz és fogínybetegségekhez vezetnek.
 
A biofilmek a mikroorganizmusok nyálkás rétegei, amelyek a nedves felületekhez tapadnak – ezek felelősek a legtöbb fogfertőzésért, de nehéz eltávolítani őket kézi kefével.
 
Az új technológia többtengelyes mozgásával képes behatolni a fogak legnagyobb kihívást jelentő barázdáiba, könnyedén lesöpörve a makacs biofilmeket.
 
A kutatócsapat a technológiát felhasználóbarát formában is kínálja majd. Amint a piacra kerül, nagy segítséget jelenthet a fogyatékkal élőknek, az idősebb lakosságnak is - szó szerint mindenkinek, aki nehézkesnek találja a fogmosást és a fogselyem használatát – mutattak rá a szakemberek.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.