2023. 11. 06. - 09:35

Különleges technológia segít rövidíteni a gyökérkezelést

Különleges technológia segít rövidíteni a gyökérkezelést

Új, különleges technológiát fejlesztettek ki a gyökérkezelés idejének lerövidítésére a kutatók – a piezokerámiát.

Új technológiát dolgoztak ki a kutatók, ami segíthet az ednodenciai eljárások idejének lerövdítésében.
 
A gyökérkezelés során a fogorvosok mélyen a gyökércsatornába helyeznek egy reszelőt, hogy eltávolítsák a gyulladt szövetet. A forgó reszelő gyakran elakad, ezért rendszeresen tisztítani kell.
 
A Fraunhofer Institute for Ceramic Technologies and Systems (IKTS) intézet kutatói most egy piezokerámia kötegműködtetőt fejlesztettek ki, amely a forgó mozgást rezgővel fedi le.
 
Ez nem akad el olyan gyakran, vagyis a betegeken végzett eljárások gyorsabban elvégezhetők. A technológia más orvosi alkalmazásokban is hasznos - például a diagnosztikában és a rákkezelés terén.
 
A fejlesztése mindenki számára érdekes lehet, aki már végzett gyökérkezelést. Az eljárásra gyakran akkor van szükség, ha a páciensnek mély fogürege van és a gyökerek begyulladtak.
 
Különleges technológia segít rövidíteni a gyökérkezelést
Különleges technológia segít rövidíteni a gyökérkezelést
 
A fog megmentése érdekében a fogorvos kinyitja azt, majd egy forgó reszelő segítségével eltávolítja a gyulladt szövetet a gyökércsatornában. Az eljárás helyi érzéstelenítés alkalmazása esetén is kimerítő és megterhelő mind a páciens, mind a fogorvos számára.
 
Ennek részben az az oka, hogy a gyökércsatornából eltávolított szövet a reszelőhöz tapad és elakad.
 
A drezdai Fraunhofer IKTS kutatói az IPUCLEAN (intelligens piezoelektromos ultrahangos rendszer a nikkel-titán ötvözet gyökércsatorna-reszelők tisztítási és vágási kapacitásának javítására) közös kutatási projekt részeként készettek innovatív fájlt, amely csökkenti a fogorvos munkaterhét és lerövidíti az eljárás idejét.
 
Ennek elérése érdekében dr. Holger Neubert, a Smart Materials and Systems osztályvezetője vezetésével a csapat egy apró piezokerámia kötegműködtetőt fejlesztett ki, amely a fájl forgását tengelyirányú rezgéssel fedi le az ultrahang frekvenciatartományában.
 
„Ha a forgást axiális vibráció fedi le, a reszelő kevésbé gyorsan tömődik el, így nem kell olyan gyakran tisztítani. A fogorvosok így sokkal jobban koncentrálhatnak komplex munkájukra a gyökércsatornában. A reszelőtörés veszélye is csökken. A betegek számára ez azt jelenti, hogy a gyökérkezelésük sokkal gyorsabban véget is ér" – magyarázta a piezokerámia köteghajtómű előnyeit dr. Neubert.
 
A piezokerámia anyagokban igen nagy a potenciál. A kutatók a technológia további orvosi alkalmazásait vizsgálják, különös tekintettel az alacsony frekvenciájú ultrahangos átalakítókra, amelyek nagy behatolási mélységgel rendelkeznek a tomográfiához.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.