2023. 10. 11. - 10:40

Helyettesíthetik a fogászokat a robotok?

Helyettesíthetik a fogászokat a robotok?

A fogászati rendelőkben is megjelenő robottechnika felveti a kérdést: vajon lecserélhetik-e a robotok a fogorvosokat?

Számos kérdést vetett fel a robotok megjelenése a fogászatban – vajon a mesterséges intelligencia felváltja-e a fogászokat?
 
Az egyértelműnek tűnik, hogy alakítani nagyon is képes a mesterséges intelligencia fogászatot – nagy szerepet kap a diagnózis javítása, a kezelési tervek finomhangolása és a kezelési eredmények előrejelzése terén.
 
A fogorvosokat azonban nem helyettesítheti, legalábbis belátható időn belül biztosan nem. Lássuk ennek a hátterét.
 
A fogászatban már egy ideje használatosak a robotok. Kínában a South China Post leírása szerint egy robot önállóan, fogorvosi segítség nélkül hajtotta végre fogimplantátum beültetését.
 
A robot, melynek létrehozása a Sztomatológiai Kórház és a Beihang Egyetem közös vállalkozása, magától illesztett egy páciens szájába két műfogat, 0,2-0,3 mm-es hibahatárral. A műfogakat is 3D nyomtatással hozták létre, így az egész folyamat teljesen digitális volt.
 
Helyettesíthetik a fogászokat a robotok?
Helyettesíthetik a fogászokat a robotok?
 
Bár a technikusok végeztek gyakorlatokat a robot mozdulataiból, hogy kiszámítsák a műfogak beillesztéséhez szükséges mélységet és szögeket, az 1 órát tartó folyamathoz egyáltalán nem volt szükség fogorvosra.
 
Miért van szükség a robotokra?
 
Kína a világ legnagyobb népességével bír – az utolsó adatok szerint 412 milliárddal, s évente 400 millió fogászati műtét lebonyolítására van szüksége.
 
A fogorvoshiánynak köszönhetően azonban évente mindössze 1 millió műtétre kerül sor. Ez a hiány megköveteli a megüresedett fogászati állások robotokkal való feltöltését a műtétek gyors és pontos elvégzése érdekében.
 
Használnak jelenleg robotokat a fogászatban?
 
Már manapság is használatosak a robotok, asszisztensként a fogászatokban - például a Yomi a Neocis-tól, amely egy, FDA által jóváhagyott robotrendszer, amely segíti a fogorvosokat az implantátum behelyezésében.
 
Egy Nyugat-Los Angeles-i fogorvos volt az első, aki az elmúlt években a Yomi-t alkalmazta fogászati beavatkozáshoz. Ez a klinika 2021 decembere óta több mint 40 beültetést hajtott végre a robot segítségével.
 
A koronavírus-járvány kétségtelenül felgyorsította a jobb higiénia és fertőzéskontroll fontosságát.
 
Míg Ausztráliát megkímélték a közösséget átszövő betegség pusztításai, mindig is tartottak tőle, hogy az egészségügyi klinikákon, köztük a fogorvosi rendelőkön keresztül terjednek a fertőzések. Ennek eredményeként számos fogászati klinika kísérletezett robotasszisztensekkel az Egyesült Államokban a fertőzések elleni védekezés megoldásaként.
 
A SureSmile - az Invisalign versenytársa - állítja, hogy robottechnológiát használ az ívhuzal meghajlításához a fogszabályozás során, az igazítókban. A nanorobotok és a nanoanyagok a fogászat részét képezik, segítik a betegségek diagnosztizálását, az arcplasztikai műtéteket és a temporomandibularis rendellenességeket.
 
Felválthatják a fogorvosokat a robotok?
 
A New Scientist Live brit közvélemény-kutatása szerint a lakosság több mint 50 százaléka fél a mesterséges intelligenciától.
 
A nagy tekintélyű amerikai Pew Research Center által végzett 2017-es felmérés arról, hogy milyen a jövőhöz való viszonyulás, melyben a robotok és a számítógépek számos emberi munkát végezhetnek, azt mutatta, hogy az amerikaiak több mint 70 százaléka tart ettől. Bár ez az arány az évek során csökkenhetett, az emberek legbelsőbb félelme mindig is a munkanélküliség, ami a munkahelyeket felváltó robotok miatt alakulhat ki.
 
Speciális munkakörökben, mint például a sebészet és a fogorvosok munkája, egy robot sokkal pontosabban tud elvégezni egy feladatot, mint az ember, ám a robot csak ember által programozott feladatot hajt végre. A robotasszisztenseket emberek irányítják a műtét vagy eljárás végrehajtásához szükséges lépésekben.
 
Bár tapasztalhatjuk, hogy a robotasszisztensek végrehajtanak ismétlődő feladatokat, nem valószínű, hogy teljesen felváltják a fogorvosokat.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.