2024. 06. 25. - 08:50

Fogvesztést okozhat a veseműködés milyensége idősebb korban - Kellhet a fogpótlás

Fogvesztést okozhat a veseműködés milyensége idősebb korban - Kellhet a fogpótlás

Összefüggésbe hozható a veseműködés a fogak elvesztésével a posztmenopauza időszakában tartó nőknél – állítja egy új tanulmány.

Nem vigyázniuk azoknak a hölgyeknek, akik a menopauza utáni időszakukat élik: egy új tanulmány azt sugallja, hogy posztmenopauzás nőknél a veseműködés összefüggésbe hozható a fogak elvesztésével.
 
A vesék kritikus szerepet játszanak az általános egészségben, mivel eltávolítják a salakanyagokat a vérből. Ha nem szűrik ki kellőképpen az idegen elemeket, számos súlyos, életveszélyes egészségügyi állapot következhet be.
 
Egy új tanulmány szerint a krónikus vesebetegség a fogak elvesztésével is összefüggésbe hozható.
 
A felmérés eredményeit a Menopause folyóirat jelentette meg.
 
Egy nő glomeruláris filtrációs rátája megmutatja, mennyire működnek jól a veséi. A menopauza utáni idővel a vesefunkció csökken és a reproduktív hormonszint csökkenésével jár. 
 
 
Fogvesztést okozhat a veseműködés idősebb korban - Kellhet a fogpótlás
Fogvesztést okozhat a veseműködés idősebb korban - Kellhet a fogpótlás
 
Ezek a menopauza alatti hormonváltozások gyakran hasi elhízáshoz is vezetnek, amely független kockázati tényező a krónikus vesebetegség kialakulásában és a fogak elvesztésének nagyobb kockázatával is összefügg.
 
A vesebetegség számos következménnyel jár, beleértve a csont- és szív- és érrendszeri problémák megnövekedett valószínűségét.
 
A fogak elvesztése, amely tükrözi az orális egészségi állapotot, szisztémás betegségekkel - például cukorbetegséggel, pajzsmirigybetegséggel és csontritkulással - egyaránt összefüggésbe hozható és ettől függetlenül a stroke fokozott kockázatával is jár.
 
A túlzott fogvesztés ronthatja a rágást és a beszédet.
 
Korábbi tanulmányok már kimutattak kapcsolatot a veseműködés és a fogak száma között. Ez a közel 65 ezer résztvevő bevonásával készült új azonban az első ismert tanulmány, amely értékeli a krónikus vesebetegség és a fogak elvesztése közötti összefüggést a posztmenopauzás nőknél az életkoron keresztül.
 
Arra a következtetésre jutott, hogy a glomeruláris filtrációs ráta - a veseműködés mérőszáma - szignifikánsan összefügg legalább 20 (összesen 28) felnőtt foggal, ami arra utal, hogy a krónikus vesebetegség és a fogvesztés jelentős mértélben összefügg, különösen a 66-79 év közötti, posztmenopauzás nőknél.
 
Az eredmények arra utalnak, hogy az ásványianyag- és csontanyagcsere-zavarok megelőzése és kezelése krónikus vesebetegségben szenvedő posztmenopauzás hölgyeknél döntő fontosságú a fogvesztés megelőzésében.
 
Ugyancsak fontos foglalkozni a vesebetegség progressziójával, mivel a következmények a száj egészségén kívül számos testrendszert érintenek.
 
 
„A tanulmány rávilágít a krónikus vesebetegség és a csontanyagcsere közötti ismert kapcsolatra. A krónikus vesebetegségben szenvedő posztmenopauzás nőknek fontos fokozott figyelmet fordítaniuk a szájüreg és a csontok egészségére, a veseműködés megőrzését célzó aprólékos erőfeszítések mellett. Ezzel szemben a száj egészsége egy ablak az általános egészségre. A jó szájhigiénia minden korosztály számára lényeges” – mondta dr. Stephanie Faubion, a The Menopause Society orvosi igazgatója.
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.