2023. 05. 24. - 09:20

Fogimplantátum – Miért van nagy szükség a CT-re?

Fogimplantátum – Miért van nagy szükség a CT-re?

Manapság nemcsak röntgennel tekintik át a szakemberek a száj, a fogak szerkezetét fogimplantátum tervezése előtt. De miért van szükség CT-re? Ennek nyomós oka van.

Amikor eldöntjük, hogy szakorvoshoz fordulunk fogimplantátum ügyében, az implantológus doktor számos kérdést fog nekünk feltenni.
 
Áttekintjük a kórelőzményeket, hogy milyen fogászati beavatkozásaink voltak, s az is terítékre kerül, milyen elvárásaink lehetnek a javasolt kezeléssel kapcsolatban.
 
Az implantológus a száj klinikai vizsgálata és a röntgenfelvételek mellett CT-vizsgálatot is végez. Ezzel ugyanis tiszta és látható képet kaphat csontjaink, fogaink vagy a környező struktúrák állapotáról.
 
A CT-vizsgálat kimutathatja a fertőzött területek, ciszták és/vagy olyan kóros állapotok jelenlétét a szájban, amelyeket figyelembe kell venni a páciensnek kínált kezelési javaslat során.
 
Fogimplantátum – Miért van nagy szükség a CT-re?
Fogimplantátum – Miért van nagy szükség a CT-re?
 
A CT-vizsgálat lehetővé teszi az implantológus számára, hogy felmérje a csont térfogatát és sűrűségét egy bizonyos területen, ahová behelyezné az implantátumot. Az orvos pontosan képes megmérni a csont magasságát és szélességét, az orrmelléküregek-, idegek és más, létfontosságú struktúrák közelségét.
 
Vagyis, a CT-vizsgálat az implantológus nélkülözhetetlen eszköze a megfelelő kezelési terv elkészítéséhez. Lehetővé teszi a szakorvos számára, hogy felmérje, megfelelő jelölt-e a páciens a fogimplantátumhoz, van-e elég csontja és szükséges-e a csontátültetés.
 
Ez a pontosság átláthatóbb kezelési tervet eredményez - rejtett költségek nélkül. A CT-vizsgálat végső soron egy diagnosztikai kép, amely a páciens érdekeit is védi.
 
Egy 3D kép, amely világos betekintést ad abba, milyen állapotban van a száj, az állcsont és a fogak.
 
A CT-vizsgálat több dologban is segít az implantológusnak.
 
Segítségével pontos kezelési tervet készíthet, elkerülve a létfontosságú struktúrák károsodását.
 
Fontos információkat szerezhet a kóros tényezőkről, illetve létfontosságú információkat a csonttérfogatról és -sűrűségről azokon a területeken, ahová a fogászati implantátum behelyezését tervezi.
 
A kezelési terv így tehát a lehető leghatékonyabb és legeredményesebb lesz.
 
L.A.
 
 
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.