2022. 12. 05. - 10:30
Sajt csökkenti a szívproblémák esélyét?

Meghökkentő: a rendszeres sajtfogyasztás mérsékeli a szívproblémák és egyéb betegségek, például a diabétesz kockázatát – mutatott rá egy új kutatás.
Meglepő eredményre jutottak a kutatók. Egy új tanulmány szerint a sajt rendszeres fogyasztása csökkenti a szívproblémák valószínűségét, de nemcsak ez az egy előnye van.
A kutatás szerint a cheddar evés mérsékeli a magas vérnyomás és a cukorbetegség esélyét is.
Míg a sajtban lévő zsír rossz hatással lehet az egészségre, a benne lévő kalcium mérsékelheti a zsír felszívódását és segíti a koleszterin szabályozását – írták a szakértők.

Tanulmányuk során a kínai Peking Union Medical College kutatói 450 ezer nagy-britanniai felnőtt kutatási adatait használták.
Felfedezték, hogy a szívbetegség kockázata 35 százalékkal alacsonyabb azoknál az embereknél, akik rendszeresen ettek sajtot, szemben azokkal, akik nem fogyasztották.
„A közhiedelemmel ellentétben a sajtfogyasztás csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség, a szívelégtelenség, a koszorúér-betegség, a magas vérnyomás és a szélütés kockázatát. Teljes zsírtartalmú tejtermékként a sajt intuitív módon összefüggésbe hozható a szívbetegségek magas rizikójával a magas telített zsírsavtartalom és a vér koleszterinszintre gyakorolt hatása miatt.
A legújabb tanulmányok azonban azt mutatják, nem biztos, hogy ez az igazság” – fejtette ki Yue-Jin Yang professzor.
L.A.