2023. 03. 20. - 10:30
Negyedére csökkenti a demencia esélyét a mediterrán étrend

A gyümölcsökben és zöldségekben gazdag mediterrán étkezés nem kevéssel mérsékelheti a demencia kialakulásának kockázatát – áll egy új tanulmányban.
A mediterrán étrend negyedére csökkentheti a demencia rizikóját. Erre a következtetésre jutott egy friss tanulmány, melyet az Exeteri Egyetem végzett.
Az új adatok azt sugallják, hogy a gyümölcsökben, zöldségekben és tenger gyümölcseiben gazdag étrend védő hatást fejthet ki a demenciával szemben - függetlenül attól, hogy az adott embernél genetikailag milyen kockázat áll fenn a betegség kialakulása szempontjából.
Az ígéretes, korai eredmények utat nyithatnak új, megelőző jellegű kezelések előtt - amennyiben a további kutatások igazolni tudják az eredményeket.

Negyedére csökkenti a demencia esélyét a mediterrán étrend
„Ezen nagyszámú, populáción alapuló tanulmány eredményei alátámasztják a gyümölcsökben gazdag mediterrán étrend hosszú távú agyegészségügyi előnyeit, amely főként zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonát és egészséges zsírokat tartalmaz” – mondta dr. Janice Ranson, az Exeteri Egyetem tudományos főmunkatársa, a tanulmány társszerzője.
Hozzátette: ezen diéta demenciával szembeni védő hatása nyilvánvaló volt, függetlenül az egyén genetikai kockázatától - így ez valószínűleg jótékony életmód-választás azoknak az embereknek, akik egészséges étrendet szeretnének választani, s mellette csökkenék a demencia kockázatát.
L.A.