2023. 06. 05. - 09:50

Megóvja a memóriát a teaivás?

Megóvja a memóriát a teaivás?

Érdemes naponta két csésze teát meginni - fogyasztása ugyanis friss kutatások szerint védi a memóriát.

Szoktunk teázni? Ha még nem iktattuk be napjainkba ezt az értékes szokást, itt az ideje! Kimondottan jót tehet a memóriánknak.
 
Szakértők szerint a teában természetesen előforduló vegyszerek, az úgynevezett flavanolok növelik az agy teljesítményét és segítik a felidézést – a hatás független attól, hogy a tea fekete vagy fehér.
 
A tudósok azután jutottak erre a következtetésre, hogy egy 3 éves tanulmány során megvizsgálták, miként befolyásolták több mint 3500 egészséges, 60 év feletti ember memóriáját az almában és bogyós gyümölcsökben is megtalálható flavanolok.
 
Megvédheti a memóriát a teaivás
Megvédheti a memóriát a teaivás
 
Az egyik csoportnak napi 500 mg-ot adtak, míg a másik placebót kapott. Ezután a szakemberek mindkét csapatnak szófelidézési feladatokat osztottak ki, hogy teszteljék a memóriájukat.
 
A flavanolt fogyasztó csoportban a végső pontszámok átlagosan 10,5 százalékkal voltak jobbak, mint a kontrollban.
 
A teivás a flavanol-bevitel legegyszerűbb módja – hangsúlyozta Gunter Kuhnle, a Readingi Egyetem professzora.
 
„A legtöbb embernek elég napi 2 csésze. Ha teát iszunk, teljesen mindegy, fogyasztunk-e mellé tejet – ez nem befolyásolja a flavanolok felvételét” – tette hozzá a szakember.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.