2023. 02. 13. - 13:15

Máshogy reagálhat a test – A gyorsételek növelik a rák kockázatát

Máshogy reagálhat a test – A gyorsételek növelik a rák kockázatát

Emeli a rákos megbetegedések rizikóját, ha valaki gyakran fogyaszt gyorséttermi ételt – állapította meg egy új tanulmány.

Sűrűn fogyasztunk gyorséttermi ételt? Jobb, ha leszokunk róla. Egy új tanulmány, melyet az Imperial College London készített, rámutatott: ezek az ételek növelik a rák kockázatát.
 
Az ultra-feldolgozott élelmiszerek - például a chipsek és a fagylalt - fogyasztása nagyobb rizikót jelent a betegség kialakulása szempontjánból, s különösen a nőket veszélyezteti. Náluk ugyanis magasabb ugyanis az esélye annak, hogy petefészek- és emlőrák miatt halnak meg, mint más típusú rákos megbetegedésekből eredően.
 
Máshogy reagálhat a test – A gyorsételek növelik a rák kockázatát
Máshogy reagálhat a test – A gyorsételek növelik a rák kockázatát
 
A kutatók csaknem 200 ezer, 40 és 69 év közötti ember étrendjét tanulmányozták egy évtizeden keresztül az Egyesült
Királyságban. Megjegyezték ugyanakkor: a tanulmány nem bizonyítja véglegesen, hogy az ilyen élelmiszerek rákot okoznak, de egyre több bizonyítékot ad erre nézve.
 
„Az Egyesült Királyságban egy átlagos ember napi energiabevitelének több mint felét ultrafeldolgozott élelmiszerek adják. Ez rendkívül magas mennyiség és aggasztó, mivel ezeket az élelmiszereket ipari eredetű összetevőkből állítják elő, s gyakran használnak adalékanyagokat a szín, az íz, a konzisztencia, a textúra beállítására vagy az eltarthatóság meghosszabbítására"– mondta el dr. Kiara Chang, a tanulmány első szerzője.
 
Hozzátette: előfordulhat, hogy a szervezetünk nem ugyanúgy reagál ezekre az ultra-feldolgozott összetevőket és adalékanyagokat tartalmazó ételekre, mint a friss és tápláló, minimálisan feldolgozott élelmiszerekre.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.