2023. 12. 25. - 08:30
Képes azonosítani a borokat a mesterséges intelligencia
Egy új, svájci kutatók által kifejlesztett algoritmus 99 százalékos pontossággal ismeri fel a borokat, még a birtokot is meghatározza, ahonnan az alapanyag származik.
Meghökkentő eredményre jutottak svájci kutatók, akik a mesterséges intelligenciát borok felismerésére alkalmazták.
A gépi tanulási algoritmus 99 százalékos pontossággal azonosította a nedűket. Tette mindezt úgy, hogy meghatározta, miféle finom elegye található meg a különböző vegyületeknek egy-egy borban és milyen koncentrációban.
Ennek alapján a mesterséges intelligencia képes megmondani, milyen szőlőből készült egy adott bor, sőt még azt is, hogy az melyik borbirtokról származik.
Képes azonosítani a borokat a mesterséges intelligencia
A kutatók egy, gázkromatográfia elnevezésű eljárást használtak, hogy betanítsák az algoritmust – ez a módszer laboratóriumokban használatos, vegyületek elkülönítésére és meghatározására.
Minden kémiai anyagot azonosít a borban az MI
A teszt során 80 bort analizáltak, 12 évre visszamenőleg. Ezek összesen 7 birtokról származtak.
A mesterséges intelligencia algoritmus minden kémiai anyagot „szemügyre vesz”, ami a borban jelen van. A molekulák koncentrációjának általános mintázata alapján tudja megkülönböztetni egymástól a borokat.
Összességben a 99 százalékos pontosság igencsak figyelemreméltó. A kutatók ugyanakkor megjegyzik, hogy az évjáratoknál már csak 50 százalékban teljesített jól a mesterséges intelligencia.
L.A.