2023. 11. 20. - 11:00

Bármit megfőz - A konyhai robot extra kezeket ad a szakácsnak

Bármit megfőz - A konyhai robot extra kezeket ad a szakácsnak

Ismerkedjünk meg a konyhai robottal, amely egyszerre képes elkészíteni csirkés cézársalátát, bolognai spagettit, teriyaki steak-et vagy Alfredo csirke pennét. Sőt, el is mosogat.

A konyhai robotok komoly segítséget nyújthatnak az életünkben. A mai, korszerű technológiával tevékenykedő modellek akár egyszerre többféle ételt is elkészítenek, s még el is takarítanak a munkálatokat követően.
 
A Beastro robot például - amely izraeli találmány -, bármely kereskedelmi konyhán további négy pár kezet biztosít a szakácsnak.
 
Követi az utasításaikat, majd egy sor adagolóból kiméri az összetevőket. Az edényben az ételt a megadott pontos ideig főzi és keveri, s óránként akár 75 fogást is el tud készíteni.
 
Bármit megfőz - A konyhai robot extra kezeket ad a szakácsnak
Bármit megfőz - A konyhai robot extra kezeket ad a szakácsnak
 
„Bármit meg lehet főzni vagy sütni a Beastróval, amit serpenyőben, wokban vagy edényben csinálnánk” – mondta Yair Gordin, a gépet megalkotó Kitchen Robotics vezérigazgatója.
 
Hozzátette: aki hazavisz egy ilyet, reggelire omlettet készíthet, ebédre akár thai vagy indiai fogást, olasz vagy kubai ételt. Kevesebb mint 5 percbe telik, amíg a séf meghatározza a receptet. Vagyis, az egész igen egyszerű.
 
A Beastro robotkarral rendelkezik, amely felveszi az edényt, majd szükség szerint összegyűjti a hozzávalókat a 12 folyékony tárolóból – például víz, olajok, tejszín, szószok – és a 23 nem folyékony adagolóból – ilyen az apróra vágott paradicsom, a zöldség, a hús, az előfőzött rizs vagy tészta.
 
Az edényekben levő összetevőket a robot keveri vagy forgatja a tűzön, majd minden használat után megtisztítja és sterilizálja a beépített mosogatógépében.
 
Bár a Beastro továbbra is igényel emberi beavatkozást és az összetettebb feladatokat egyelőre nem tudja megoldani, egy személyzetnél 3-ból 2 embert képes helyettesíteni, ami nem kis segítség a konyhák számára – jegyezte meg Gordin.
 
 
 
A nyersanyagokat az embereknek kell megmosni és felaprítani. Ezenkívül a robot nem tud kezelni néhány nagyobb tételt - például egy félbevágott avokádót vagy egy egész tojást.
 
Ha pedig az étel megsült, szükség van valakire, aki tányérra teszi, hozzáadja a köretet és tálalja.
 
Óriási segítség azonban számos rutin és időkritikus feladathoz - azok a szakácsok pedig, akik kezdetben szkeptikusak voltak a konyhában működő robottal kapcsolatban, most esküsznek rá.
 
Az automatizálás jelenleg nem 100, hanem 80 százalékos – jegyezte meg Yair Gordin. Az éttermek túlnyomó többsége számára komoly tehermentesítést jelent.
 
A Beastro egyébként 2023 nyarán már több amerikai konyhán dolgozott – például egy floridai, tampai bankén, ahol 750 emberre főzött, illetve egy Miami-ban levő oktatási intézményben.
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.