2023. 08. 22. - 09:20

Visszér - A megnagyobbodott vénák meddőséget is okozhatnak

Visszér - A megnagyobbodott vénák meddőséget is okozhatnak

A visszérről sokat hallhattunk már. Ám nemcsak a lábvénák csavarodhatnak, nagyobbodhatnak meg. Bármely véna visszeressé válhat, beleértve a herezacskó vénáit is, ami komoly gondokat okozhat.

A visszér jellemzően a lábakon jelentkezik, de bárhol előfordulhat. Fontos tudni, hogy nemcsak a lábvénák csavarodhatnak és nagyobbodhatnak meg, fájhatnak vagy viszkethetnek. Bármely véna visszeressé válhat, így a herezacskó vénái is.
 
A férfiak körülbelül 30 százalékánál jelentkezik megnagyobbodott és kicsavarodott véna a herezacskóba. Ezeket varicocelesnek nevezik. Akkor alakulnak ki, amikor a vér összegyűlik a vénákban, ahelyett, hogy a herezacskóból keringene.
 
A varicoceles állapot általában idővel alakul ki – gyakran pubertáskorban kezdődik, de bármely életkorban előfordulhat.
 
Sűrűbben fordul elő a herezacskó bal oldalán a véna anatómiájának különbségei miatt.
 
Egyes betegeknél az állapot a termékenység károsodásához vezethet.
 
Visszér - A megnagyobbodott vénák meddőséget is okozhatnak
Visszér - A megnagyobbodott vénák meddőséget is okozhatnak
 
A varicoceles tünetei
 
Számos férfi esetében nem okoz tüneteket vagy kellemetlenséget a varicocele vénaprobléma. Lehet, hogy nem is tudnak az állapotukról.
 
Jelentkezheznek azonban bizonyos panaszok, lehetnek jelek. Ezek például az alábbiak.
 
-Tompa vagy sajgó herefájdalom, mely álló helyzetben erősebb, fekvő helyzetben kevésbé.
 
-Tömegérzés a herezacskóban – ha meglehetősen nagy, vagy csak érintéssel észrevehető, „féregzsáknak” tűnhet.
 
-Különböző méretűek a herék – esetenként a visszeres herék kisebbek lehetnek, mint a nem érintett herék.
 
-Meddőség – a varicocele spermatermelésre gyakorolt hatása miatt nehézségek merülhetnek fel a gyermek fogantatása során.
 
-Meddőség jelentkezhet.
 
Érdemes azonban tudni, hogy nem minden varicocele vált ki meddőséget. Becslések szerint a varicoceles-szel diagnosztizált férfiak 10-20 százalákának támadnak nehézségei a gyermeknemzésben. A termékenységi problémákkal küzdő férfiak körülbelül 40 százalékának van varicocele visszérproblémája.
 
A varicoceles befolyásolhatja a termékenységet, mivel hatással van a herék hőmérsékletére. A spermiumtermelés alacsonyabb hőmérsékleten a leghatékonyabb – ez körülbelül 4 fokkal alacsonyabb, mint az átlagos testhőmérséklet.
 
Éppen emiatt van a testüregen kívül a herezacskó és a herék. A varicocele vérének összegyűjtése az optimális hőmérséklet fölé melegítheti a heréket, ami csökkenti a spermiumok számát. A termékenységi problémákkal küzdő férfiak számára mindig jó tanács, hogy kerüljék a pezsgőfürdőt és a szaunát. A hűvösebb herehőmérséklet ugyanis kedvez a magas spermiumszámnak.
 
Mikroszkópos műtét segíthet
 
Amennyiben a varicoceles nem okoz fájdalmat, kényelmetlenséget vagy egyéb tüneteket, nem kell kezelni. Műtét szükséges azonban azoknál a férfiaknál, akiknél jelentős a herefájdalom vagy alacsony a termékenységet befolyásoló spermaszám, de fiatal fiúknál is szükséges, akiknél késik a herék növekedése.
 
Az operáció célja a problémás vénák lekötése, miközben megőrzik a megfelelő véráramlást a heréket tápláló artériákon keresztül. Miközben a fájdalom vagy a termékenység javítása a cél, a varicocele megjelenése a műtét után nem feltétlenül változik.
 
A varicoceles kezelésére szolgáló műtétek egyik típusa a mikrosebészeti subinguinalis varicocelectomia.
 
Az eljárás során a sebész operatív mikroszkópot és doppler-szondát használ a heréken keresztüli véráramlás felmérésére. A megnagyobbodott vénák le vannak zárva, míg az artériák védettek. A beavatkozás műtőben történik és általában 2 órát vesz igénybe.
 
Egy másik eljárási lehetőség az úgynevezett embolizáció. A radiológus olyan tekercset vagy oldatot fecskendez be, amely elhegeszti és lezárja a problémás vénákat, akárcsak a láb visszér kezelése során.
 
A legtöbb varicocele lassan fejlődik ki az idő előrehaladtával. Ha aggályaink vannak, herefájdalmakkal küzdünk vagy termékenységgel kapcsolatos gondok merülnek fel, esetleg hirtelen fellépő varicocele jelentkezik – ami más egészségügyi állapotok jele lehet -, forduljunk orvoshoz a hatékony segítségért.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.